Curtea Constituțională Federală a Germaniei a aprobat marți, reforma legii electorale care asigură faptul că Bundestagul, camera inferioară a Parlamentului german, mai precis componența acestuia va fi redus, scrie Deutsche Welle.
În martie 2023, cele trei partide de guvernământ – social-democrații de centru-stânga (SPD), Verzii și Partidul Liber Democrat (FDP) – au adoptat o nouă lege electorală menită să limiteze Bundestag-ul la 630 de locuri. La ultimele alegeri generale din 2021, acesta ajunsese la 736 de membri, fiind mai mare decât orice altă legislatură aleasă în mod democratic din lume și extrem de scumpă, raportat la bugeul țării.
Cu toate acestea, instanța a respins o parte a reformei sistemului electoral care, potrivit criticilor, ar fi dezavantajat partidele mici în cadrul alegerilor parlamentare, mai precizează POLITICO.
În cazul în care un partid primește mai puțin de 5% din voturi (pragul care le permite partidelor să intre în parlamentul german), dar câștigă trei sau mai multe circumscripții electorale, acesta ar trebui să aibă în continuare dreptul la reprezentare proporțională în Bundestag, a declarat instanța.
La alegerile naționale din 2021, de exemplu, stânga a obținut doar 4,9% din voturi, reprezentând însă trei mandate directe – și astfel a intrat în Parlament cu 39 de membri.
Hotărârea a susținut demersurile a două partide de opoziție care au depus plângeri – Uniunea Creștin-Socială Bavareză și Stânga – care se temeau că noile norme ar putea duce în cele din urmă la sfârșitul formațiunilor lor.
Expansiunea continuă a Bundestag-ului se datorează sistemului de vot unic al țării. Conform sistemului de reprezentare proporțională din Germania, alegătorii votează de două ori pentru camera legislativă inferioară: primul pentru a alege un candidat în circumscripția lor și al doilea pentru partidul ales.
Dacă cineva câștigă categoric primul vot, acesta intră în Bundestag. Al doilea vot este pentru un partid. Fiecărui partid i se atribuie un număr de locuri proporțional cu numărul de voturi obținute în al doilea tur.
În cazul în care, în urma primului scrutin, un număr mai mare de deputați obțin locuri decât cel la care au dreptul în urma celui de-al doilea scrutin, Bundestagului i se alocă locuri suplimentare. Pentru a compensa aceste „locuri excedentare”, alte partide primesc, de asemenea, mai multe locuri, pentru a se asigura că proporția relativă a partidelor în Bundestag reflectă rezultatul alegerilor.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News