Simina Tănăsescu a fost aleasă preşedinte al Curţii Constituţionale, în urma votului care a avut loc duminică, după ce trei noi judecători CCR au depus jurământul şi şi-au început mandatul. Simina Tănăsescu a fost numită la CCR de preşedintele Klaus Iohannis în 2019, pentru un mandat de 9 ani. Informaţii iniţiale o dădeau ca favorită pe Mihaela Ciochină pentru şefia CCR, numită tot de preşedintele Iohannis.
CINE ESTE SIMINA TĂNĂSESCU
Potrivit CV-ului postat pe site-ul Curţii Constituţionale, Simina Tănăsescu are licenţă în ştiinţe juridice, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, România (1991); diplomă de studii aprofundate în drept public, Facultatea de drept şi ştiinţe politice, Universitatea „AIX-Marseille III”, Franţa (1991-1992); doctorat în drept public, Facultatea de drept şi ştiinţe politice, Universitatea „Aix-Marseille III”, Franţa (1997); studii post-doctorale în drept constituţional, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, România (2011); abilitare de a conduce doctorate, Universitatea Paris I Pantheon-Sorbonne, Franţa (2015).
Ea a fost judecător (1991-1993), Judecătoria Sector 1, Bucureşti; cadru didactic (din 1993) şi profesor universitar îndrumător de doctorat (din 2006), Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti, România; cadru didactic asociat (din 1995) şi responsabil pedagogic (2007-2014) al Collège juridique d’études éuropéennes de Bucarest (www.collegejuridique.ro), Universitatea din Bucureşti (România) şi Universitatea Paris I Pantheon-Sorbonne, Franţa; membru fondator şi director (2008-2019) al Centrului de drept constituţional şi instituţii politice, Universitatea din Bucureşti; reprezentantul societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii (2009-2011); reprezentant al României în cadrul Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (2000-2004); membru pentru România în cadrul Grupului de experţi independenţi pe lângă Congresul puterilor locale şi regionale al Consiliului Europei (2000-2018); consilier prezidenţial (2015-2018); reprezentant al României în cadrul Înaltului Consiliu al Institutului Universitar European (2016-2019).
Simina Tănăsescu a demisionat de la Cotroceni în 20 iunie 2018, în urma scandalului provocat de o discuţie avută cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu pe tema mandatului acestuia. Preşedinţia spunea la acel moment că nu a fost nicio presiune, dar că nu trebuie să existe niciun fel de suspiciune în rândul opiniei publice, notează news.ro.
Scandalul a izbucnit după ce judecătorul constituţional Petre Lăzăroiu a declarat că a avut o întâlnire cu consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu, aceasta spunându-i că fundaţia VeDem Just îi cere preşedintelui să emită un decret de revocare a sa de la CCR.
Lăzăroiu spunea că mandatul său este perfect legal şi că ”se vrea neapărat să se creeze o presiune”. Ulterior, judecătorul CCR a declarat că Simina Tănăsescu nu i-a cerut să demisioneze şi nici nu s-a simţit presat din partea acesteia.
Simina Tănăsescu a fost numită la CCR în 2019 după ce mandatul de nouă ani al lui Petre Lăzăroiu s-a încheiat.
Trei noi judecători la Curtea Constituţională au depus jurământul
Cei trei noi judecători numiţi la Curtea Constituţională – Dacian Cosmin Dragoş, Csaba Asztalos şi Mihai Busuioc – au depus duminică jurământul în faţa preşedintelui Nicuşor Dan.
Deşi Legea de funcţionare a CCR prevede că jurământul este depus în faţa preşedintelui şi a preşedinţilor celor două Camere, preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Sorin Grindeanu, nu a fost prezent la ceremonie, Camera Deputaţilor fiind reprezentată de vicepreşedintele Raluca Turcan. La eveniment au mai fost prezenţi preşedintele Senatului Mircea Abrudean, premierul Ilie Bolojan şi judecătorii Curţii Constituţionale.
Pentru ceremonia de duminică, Grindeanu i-a delegat atribuţiile Ralucăi Turcan.
”În data de 13 iulie 2025, atribuţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor vor fi exercitate de doamna deputat Raluca Turcan, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor”, se arată în hotărârea Camerei, din 11 iulie.
Dacian Cosmin Dragoş, numit de preşedintele Nicuşor Dan, este profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării si conducător de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. El o înlocuieşte pe Livia Stanciu.
Csaba Asztalos, din partea UDMR şi susţinut de coaliţia de guvernare, fost preşedinte al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, a fost votat de Camera Deputaţilor pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, după finalizarea mandatului judecătorului Varga Attila.
Mihai Busuioc, fost preşedinte al Curţii de Conturi, propus de PSD şi susţinut de coaliţia guvernamentală, a fost votat de Senat pentru postul de judecător la CCR, el înlocuindu-l pe Marian Enache, care a deţinut şi funcţia de preşedinte al Curţii.
Judecătorii Curţii Constituţionale depun în faţa Preşedintelui României şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, următorul jurământ: “Jur să respect şi să apăr Constituţia, îndeplinindu-mi cu bună-credinţă şi fără părtinire obligaţiile de judecător al Curţii Constituţionale. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Jurământul se depune individual.
Judecătorii Curţii îşi vor exercita funcţia de la data depunerii jurământului.
ALEGEREA PREŞEDINTELUI CCR
Potrivit Constituţiei, Curtea Constituţională se compune din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.
Dintre aceştia, trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime dintre judecătorii ei, din trei în trei ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii.
Conform Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, CCR are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii.
Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.
Pentru alegerea preşedintelui, fiecare grupă de judecători numiţi de Camera Deputaţilor, de Senat şi de Preşedintele României poate propune o singură candidatură. Judecătorii numiţi de preşedinte sunt – Simina Tănăsescu, Mihaela Ciochină şi Dacian Cosmin Dragoş. Cei numiţi de Camera Deputaţilor sunt: Gheorghe Stan, Bogdan Licu şi Csaba Asztalos. Judecătorii numişi de Senat sunt: Cristian Deliorga, Laura Scântei şi Mihai Busuioc.
Dacă la primul tur de scrutin nici un candidat nu întruneşte majoritatea voturilor, se va proceda la al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi sau traşi la sorţi, dacă toţi candidaţii obţin acelaşi număr de voturi.
Operaţiunile de alegere a preşedintelui sunt conduse de judecătorul cel mai în vârstă.
Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior. Funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News