Curtea Constituţională: Creşterea normei didactice de la 18 la 20 de ore nu încalcă Constituţia

Sursa foto: Pinterest

Curtea Constituţională a decis că majorarea normei didactice de predare de la 18 la 20 de ore pe săptămână pentru profesori nu încalcă Constituţia. Astfel, judecătorii au respins sesizarea de neconstituţionalitate depusă de AUR, SOS România şi alţi parlamentari din opoziţie, referitoare la pachetul de măsuri fiscal-bugetare cunoscut sub numele de „legea Bolojan”, potrivit unui comunicat oficial al CCR.

„Majorarea normei didactice (de la 18 la 20 de ore/săptămână), fără o compensare salarială, nu încalcă prevederile Constituţiei, întrucât nu conduce la o creştere a numărului de ore/săptămână corespunzătoare activităţii personalului didactic, ci se realizează în interiorul numărului total de ore de lucru prestate de personalul didactic de predare (40 ore/săptămână).”

CCR a subliniat că orele de predare sunt incluse în cele 40 de ore săptămânale de muncă ale profesorilor, iar creşterea normei de la 18 la 20 de ore este legală. De asemenea, judecătorii au menţionat că această modificare nu afectează dreptul la muncă sau la salariu.

Legea Bolojan aduce schimbări importante în educaţie, printre care:

-creşterea normei didactice pentru majoritatea cadrelor din învăţământul preuniversitar;

-reducerea degrevărilor pentru directori;

-eliminarea unor tipuri de burse;

-reducerea semnificativă a normelor pentru plata cu ora;

-comasarea unităţilor de învăţământ care nu ating anumite praguri minime de elevi.

După această decizie a Curţii Constituţionale, legea va fi transmisă preşedintelui Nicuşor Dan pentru promulgare. Dacă va fi semnată, noile măsuri vor intra în vigoare începând cu 1 august 2025 şi se vor aplica în anul şcolar şi universitar 2025-2026.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: