Skip to content
Politică

Curtea Constituţională, decizie de ultimă oră privind cazul Şova. Va fi reluat votul?

Curtea Constituţională a României (CCR) a luat, luni, o decizie de ultimă oră privind cazul lui Dan Şova, în special în ceea ce priveşte posibilitatea să fie reluat votul din Senat privind arestarea acestuia.

Astfel, CCR va discuta, pe 24 iunie, noua sesizare a PNL, după ce, pe 8 iunie, liberalul Cătălin Boboc a anunțat că senatorii PNL au atacat la CCR hotărârea camerei superioare a Parlamentului cu privire la reluarea votului în cazul Șova, scrie Agerpres.

„Am depus la Secretariatul general al Senatului, care va depune în aceeași zi la CCR contestația noastră privind hotărârea redactată săptămâna trecută în cazul cererii ministrului Justiției privindu-l pe senatorul Șova. Așa cum am spus de la început, din luna martie, PSD a tratat acest subiect într-un mod abuziv. Iată că evenimentele din ultima perioadă ne lămuresc, dacă vreți, din ce cauză domnul Ponta și PSD au fost interesați să prelungească și ar fi făcut-o în continuare dacă noi nu făceam acea presiune în sensul respectării legii. Din păcate, ei au forțat din nou regulamentul și toate prevederile pe care noi ne bazăm, tratând cu lipsă de respect, dacă nu cu aroganță, legislația din țara asta. Așteptăm ca membrii CCR să se pronunțe și noi suntem încrezători că rezultatul va fi acela că, prin votul repetat sau prin interpretarea (votului — n.r.) din prima hotărâre dată de Senat, practic, conducerea Senatului a creat un alt efect juridic”, a afirmat Boboc.

El a mai spus că senatorul Dan Șova ar trebui să se prezinte în fața unui judecător.

„În țara asta, nimeni nu este mai presus de lege, nimeni nu are un tratament preferențial și domnul Șova, fără a ne pronunța noi despre vinovăția sau nevinovăția dumnealui, ar trebui, ca orice cetățean simplu, să meargă în fața unui judecător, iar acesta să se pronunțe asupra cererii Parchetului”, a adăugat Cătălin Boboc.

Facem precizarea că, momentan, Dan Şova nu are cum să se prezinte în faţa unui judecător, întrucât nu a fost, încă, trimis în judecată. Cele două voturi din Senat s-au referit la reţinerea pentru 24 de ore a parlamentarului.

La rândul lui, senatorul PNL Marinică Dincă a explicat că, prin contestația depusă, PNL solicită să se respecte dispozițiile constituționale pe care CCR le-a invocat în decizia referitoare la hotărârea de pe 25 martie a Senatului.

„Sesizarea depusă la Curte reiterează ceea ce a spus CCR. Constatăm, pe de o parte, că în martie PSD a călcat cu șenilele tancului Constituția. Acum o săptămână, am constatat că, pe lângă Constituție, au desființat, practic, o hotărâre a CCR. Au încălcat-o după bunul lor plac, iar astăzi, în sesizarea adresată CCR, am spus că trei dispoziții constituționale nu au fost respectate, legate de drepturi fundamentale. (…) Solicităm să se respecte dispozițiile constituționale pe care CCR le-a invocat în decizia referitoare la hotărârea din 25 martie a Senatului. Responsabilitatea încălcării și a legilor organice și a Constituției trebuie să și-o asume președinții de ședință ale celor două plenuri, pentru că au supus la vot propuneri care contraveneau Constituției”, a susținut Dincă.

Politicianul a mai spus că premisa aplicată la reluarea votului a condus la alt rezultat.

„În momentul în care ai o premisă și aplici o altă dispoziție legală, ajungi la un alt rezultat. Acum premisa era votul consemnat prin proces-verbal și necontestat până în acest moment de nimeni iar, dacă aplicăm un anumit temei legal, cel al Constituției, aveam un cu totul alt rezultat. Acum, CCR este pusă în situația să se pronunțe și asupra acestui aspect. La momentul respectiv nu se putea pronunța, pentru că sesizarea a fost făcută doar pe obligația de a emite hotărârea, pentru că președintele Senatului la acel moment și președintele de ședință nu-și asumau emiterea unei hotărâri. Acum, CCR se poate pronunța și pe aspecte de acest gen”, a punctat Marinică Dincă.

Cererea ministrului Justiției privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului PSD Dan Șova a fost respinsă de Senat pe 2 iunie, după reluarea votului în urma deciziei CCR. Curtea Constituţională declarase neconstituțională hotărârea Senatului privind votul exprimat pe 25 martie în acest caz.

1 comentariu la “Curtea Constituţională, decizie de ultimă oră privind cazul Şova. Va fi reluat votul?

  1. Inteleg ca se va relua votul de cate ori e necesar pana iese ca Iohannis si liberalo-basistii lui. Pai e de bine. Asa vad probabil americanii independenta justitiei in comparatie cu democratia. Adica Parlamentul nu reprezinta nimic, chiar daca e ales de prostime. Doar justitia numita de Basescu si pastrata de frica de Iohannos. Stiti ceva ? Sclavia e la fel, indiferent daca esti supusul americanilor sau al altora. Sincer, eu m-am cam saturat sa fiu tratat ca un sclav la mine in tara !!! Al oricui !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *