Skip to content
Societate

Curtea de Apel București a anulat restricțiile la pelerinajele religioase prevăzute într-o decizie a Comitetul Național pentru Situații de Urgență

Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea de Apel București a anulat restricțiile impuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) în cazul pelerinajelor religioase, restricții care interzic participarea la aceste evenimente a persoanelor din afara localității, potrivit minutei instanței. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Decizia nu poate produce însă efecte, dat fiind că prevederea restrictivă a fost preluată și într-o hotărâre de guvern (HG) care este în vigoare și nu a fost atacată în instanță.

Mai precis, Curtea de Apel a admis plângerea depusă de Miahela Meaucă și anulează articolul 2 din Hotărârea nr.47/2020 a CNSU.

Ce spune acest articol: Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități.

Reclamanta a spus că are domiciliul în București, dar e născută la Iași și în fiecare an merge cu familia ei din Iași la slujba nașterii Mântuitorului, iar hotărârea CNSU îi încalcă dreptul la libertatea religioasă, iar interzicerea acestui dreptul se poate face doar printr-o lege și nu prin hotărâre administrativă a CNSU.

Reamintim că autoritățile au încercat să reducă numărul de participanți la pelerinajele religioase din cauza pandemiei de coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *