Curtea de conturi îi dă idei lui Ciolacu, după ce a terminat auditul la ministere

Sursa foto: Facebook

Curtea de Conturi a României a transmis premierului Marcel Ciolacu și membrilor Guvernului o sinteză a principalelor recomandări formulate de instituție la ultimele misiuni de audit desfășurate la ministere și entitățile subordonate.

‘Am decis, alături de colegii mei din plen, să venim în sprijinul domnului prim-ministru Marcel Ciolacu și echipei sale de miniștri, trimițându-le o sinteză a principalelor recomandări formulate de Curtea de Conturi la ultimele misiuni de audit desfășurate la ministere și entitățile subordonate. Acestea oferă o radiografie obiectivă a portofoliilor preluate și pot constitui o bază solidă pentru fundamentarea viitoarele măsuri ale Executivului. Suntem la al doilea exercițiu de transparență și sprijin pentru buna guvernanță din România, după recomandările transmise Guvernului în vara anului 2023. Ne propunem ca prin acest demers să ne consolidăm rolul de partener de încredere pentru toți factorii implicați în dezvoltarea României’, a declarat Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi a României, într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Prin Strategia de dezvoltare instituțională 2023-2028, adoptată de Plenul Curții de Conturi, instituția supremă de audit a României și-a asumat un rol activ în procesul de bună guvernanță, ceea ce presupune inclusiv o legătură mai strânsă cu principalii săi stakeholderi, precum Parlamentul, Guvernul, organizațiile neguvernamentale etc.

În relația cu Executivul, Curtea a instituit o procedură, bazată pe bunele practici în domeniu, care constă în informarea membrilor Guvernului, la preluarea mandatului lor, cu privire la principalele recomandări rezultate în cadrul misiunilor de audit desfășurate la entitățile pe care le au în subordine.

‘Conform standardelor internaționale de audit (INTOSAI-P12 – Valoare și beneficiile instituțiilor supreme de audit, Ghidul 9040 – Bune practici legate de transparența SAI-urilor), prin activitatea zilnică, instituțiile supreme de audit contribuie la consolidarea integrității, transparenței, responsabilității și încrederii publice (INTOSAI-P20 – Principiile de transparență și responsabilitate), permițând supravegherea, responsabilitatea și guvernanța în sectorul public. Prin acest demers, Curtea de Conturi a României își asumă apartenența la practica comunității internaționale de audit și contribuie la consolidarea reformelor la nivelul statului român’, se arată în comunicat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: