Skip to content
Economie Societate

UPDATE Curtea Europeană de Justiţie: Airbnb este o platformă online, nu o agenţie imobiliară

news.ro

UPDATE 09.15

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis joi că site-ul american de intermediere a închirierii locuinţelor Airbnb este o platformă online şi nu o agenţie imobiliară, transmite Reuters, citat de News.ro.

Curtea Europeană de Justiţie va decide pe 19 decembrie dacă Airbnb este o companie care oferă un serviciu online sau o companie imobiliară, pe fondul nemulţumirilor exprimate de industria hotelieră şi de unele primării, relatează Reuters, citat de News.ro.

Decizia curţii va avea consecinţe ample, mai ales că Parisul va fi gazda Jocurilor Olimpice din 2024, iar Comitetul Olimpic Intternaţional a decis să promoveze Airbnb pentru cazare în timpul evenimentului.

Subiectul scoate în evidenţă dilema cu care se confruntă autorităţile de reglementare în clasificarea noilor servicii online, care concurează cu serviciile tradiţionale dar care nu sunt supuse aceloraşi reguli.

În ultimii ani, Airbnb a intrat în conflict cu hotelierii şi autorităţile unor oraşe, de la New York şi până la Amsterdam, Berlin şi Paris, compania fiind acuzată de agravarea deficitului de locuinţe şi de scăderea veniturilor rezidenţilor.

Airbnb, care pune în legătură persoane care doresc să îşi închirieze locuinţele parţial sau în totalitate cu oaspeţi temporari, prin intermediul unui site, a fost reclamată în justiţie de asociaţia franceză de turism AHTOP.

Un procuror din Paris a acuzat Airbnb că încalcă legea Hoguet, care reglementează activităţile agenţilor imobiliari. Un judecător francez a cerut opinia Curţii Europene de Justiţie din Luxembourg, care urmează să îşi facă publică decizia pe 19 decembrie.

În luna aprilie, Airbnb a obţinut sprijinul unui consilier al Curţii Europene, care a spus că această companie ar trebuie tratată ca un furnizor de servicii digitale, liber să îşi desfăşoare activitatea în blocul comunitar. Judecătorii urmează astfel de recomandări în patru din cinci cazuri.

Cu toate acestea, curtea ar putea să ia o decizie şi în favoarea hotelierilor. Într-o decizie din 2017 referitoare la Uber, judecătorii au spus că aplicaţia de taximetrie trebuie să fie clasificată ca serviciu de transport şi a respins argumentul Uber că este doat o aplicaţie digitală care acţionează ca un intermediar.

Airbnb s-a mai confruntat deja cu mai multe procese intentate de AHTOP în Franţa. Compania a anunţat anterior că o lege de 50 de ani referitoare la sectorul imobiliar nu se aplică unei platforme de pe internet şi că lucrează cu guvernele pentru a ajuta la diversificarea turismului şi protejarea pieţei imobiliare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *