Skip to content
Societate

Curtea Supremă respinge acţiunea Inspecţiei Judiciare împotriva procurorilor din dosarul 10 august

Curtea Supremă a respins, luni, acţiunea Inspecţiei Judiciare faţă de procurorii Gheorghe Cosneanu şi Codruţ Mihalache, în legătură cu dosarul violenţelor din 10 august. Decizia este definitivă.

Respinge, că nefondat, recursul declarat de Inspecţia Judiciară împotriva hotărârii nr. 3P din 3 aprilie 2019, pronunţată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori în materie disciplinară în dosarul nr. 5/P/2019. Definitivă,” este minuta Curţii Supreme.

" "
" "
După cum notează Ziare.com, o hotărâre similară fusese luată în aprilie 2019 de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Inspecţia Judiciară, după procurorii din dosarul 10 august
Inspecţia Judiciară a anunţat, în 15 ianuarie, că i-a cercetat disciplinar pe şeful Secţiei Parchetelor Militare din cadrul PICCJ, Gheorghe Cosneanu, şi pe procurorii Codruţ Mihalache şi Ciprian Pirlog, pentru nerespectarea dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului, ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege şi regulamente, în legătură cu dosarul violenţelor din 10 august. Este vorba de procurorii militari care au decis demararea anchetei în acest caz.
Astfel, inspectorii au reţinut că procurorul Codruţ Mihalache a dispus delegarea procurorilor Corbu Ionel, Cazacu Radu şi Vornigescu Adrian Mihai de la Parchetul Bucureşti, „cu încălcarea dispoziţiilor Ordinului nr. 387/2015 al procurorului general prin care se interzice efectuarea actelor de urmărire penală prin delegarea procurorilor din cadrul parchetului de la care s-a dispus preluarea unui dosar, în cauza fiind vorba despre dosarul cunoscut opiniei publice că „dosarul 10 august”, preluat de SPM de la PMTMB”.
În ceea ce îl priveşte pe procurorul Gheorghe Cosneanu, s-a reţinut că acesta i-a desemnat pe procurorii Corbu Ionel şi Văetişi Marian, delegaţi de la PMTMB la SPM, să instrumenteze dosarul anterior menţionat, cu încălcarea Ordinul nr. 387/2015 al procurorului general.
 
Inspectorii au constatat că, prin raportare la situaţia personalului şi a volumului de activitate constatate la SPM şi PMTMB, delegarea procurorilor nu numai că nu se impunea, dar a fost chiar lipsită de oportunitate„, susţinea IJ.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *