Cutremur în PSD Buzău: George Sava, propulsat la șefia ADS, acuzat că a cerut MITĂ de 350.000 de euro

George Sava
George Sava. Sursa foto: GEORGE SAVA/ FACEBOOK

Încă un buzoian a fost propulsat într-o funcție importantă în Executivul condus de Nicolae Ciucă. Este vorba de social-democratul George Sava care, din data de 31 ianuarie 2021, a fost numit prin ordin al Ministrului Agriculturii, în funcția de Director general al Agenției Domeniilor Statului(ADS).

Agenția este autoritatea care se ocupa cu administrarea a peste 300 mii de ha teren agricol proprietate publica sau privata a Statului Român.

George Sava a devenit cunoscut opiniei publice in aprilie 2015 cand a fost propulsat de catre PSD din funcţia de subprefect în cea de prefect al judeţului Buzău, după demisia Mariei Buleandră, ca urmare a trimiterii sale în judecată în „dosarul Beganu”. Anterior, George Sava ocupase funcții destul de mărunte care, în mod normal nu l-ar fi recomandat drept conducator al Prefecturii Buzău, susțin jurnaliștii de la stiridinsursebuzau

George Sava
George Sava. Sursa foto: Screenshot George Sava

Potrivit CV-ului său, în perioada 2001-2005, el a fost consilier juridic al Romsilva – Direcția Silvică Buzău, iar din 2006 până în 2012 a fost consilier juridic la două societăți comerciale. Incepand cu anul 2012 și până la numirea sa în postul de subprefect, Sava a fost inspector principal în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor al comunei Cislău.

Devenit prefect, George Sava a slujit interesele

Chiar și după demisia Guvernului Ponta și instalarea tehnocraților lui Dacian Cioloș, Sava a fost unul dintre prefecții din tara care a rezistat valului de schimbări promovat de Executiv la indemnul PNL. Totuși, o greșeala care i-a fost imputată atât de către PNL cât și de către PSD, la alegerile locale, i-a semnat sentința. George Sava a fost acuzat ca buletinele de vot pentru alegerea primarului comunei Verneşti a ajuns la secţiile de votare tipărite greşit.

Schimbat din funcția de prefect, pe 29 iunie, prin decizia Guvernului, George Sava nu a căzut din lac in puț, ci dimpotrivă. După ce a ocupat funcția de prefect, acesta a fost propulsat în funcția de director al trustului Campus TV, televiziune patronată de Felix Rache.

Acesta a făcut și tiki-taka în politică, chiar dacă este un apropiat al liderilor PSD, acesta a activat la ALDE și PRO România, partide unde foști social democrați și-au găsit sfârșitul în politică.

Agenția Domeniilor Statului este instituție care în ultimii ani nu prea a fost la înălțimea așteptărilor fermierilor și mai ales a tinerilor fermieri deși conducerea Ministerului a demarat Proiectul de acordare-concesionare a unor suprafețe de teren către tinerii fermieri.

George Sava este absolventul unui liceu agricol din Râmnicu Sărat, apoi al Facultății de Drept în cadrul Universității Ecologice București, având un master în drept comunitar la Universitatea Dimitrie Cantemir. Potrivit declarației de avere, acesta deține o casă de locuit în municipiul Buzău, o casa de vacanță în comuna Colți, județul Buzău și achita societății Concas peste 43.000 de euro pentru un apartament în cartierul rezidențial “Orizont” din Buzău.

Șpagă în numele directorului George Sava

Amintim că un director din cadrul Agenției Domeniilor Statului (ADS) a intrat în atenția publică în urmă cu două luni, după ce a fost arestat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Potrivit dosarului de urmărire penală, acesta ar fi cerut o mită de 350.000 de euro, pentru a facilita încheierea unui contract de arendă pentru o suprafață de 650 de hectare din județul Giurgiu.

Omul de afaceri căruia i s-a cerut această sumă este fermierul Marin Anton, după cum a divulgat chiar acesta, în direct la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

”Un angajat al ADS a cerut unui om de afaceri din Giurgiu o mită de 350.000 de euro pentru a rezolva o problemă cu 650 de hectare care sunt în comuna Băneasa, județul Giurgiu. În acea comună, una din firmele familiei mele lucrează teren de 20 de ani. De un an de zile, am făcut cerere către ADS să se prelungească contractul conform normelor legale aflate în vigoare și conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție. M-a perpelit domnul Sava de un an de zile, s-a perpetuat această situație până la începutul acestui an, când un angajat al ADS, domnul Nuță Marius, a venit la mine și mi-a propus să-mi rezolve problema, adică să-mi concesioneze terenul de 650 de hectare pe 20 de ani plus 10 ani act adițional, prin negociere directă, dacă dau o sumă de 350.000 de euro. 350.000 de euro înseamnă subvenția de pe acel teren pe doi ani și jumătate. Am dat un avans, a fost sesizat DNA-ul, lucrurile sunt clare”, a precizat Marin Anton pentru AGRO TV.

Omul de afaceri din județul Giurgiu susține că mita pretinsă de inculpatul Nuță Marius ar fi fost, de fapt, și în numele directorului general al ADS, George Sava. De altfel, într-un comunicat recent al DNA, se precizează că inculpatul Nuță Marius a recunoscut că ar fi pretins suma respectivă pentru el și pentru alte persoane.

”Din punctul meu de vedere, domnul Nuță Marius este victima domnului George Sava. Am înțeles acum, dintr-un comunicat al DNA, că domnul Nuță Marius și-a recunoscut public vina. Ce știu eu este că și când a venit la mine domnul Nuță Marius mi-a cerut această șpagă în numele domnului George Sava. Ce vă spun eu i-am spus și domnului ministru Petre Daea. (…) L-am informat din timp despre acest lucru, despre cum pune domnul Sava în pericol imaginea ADS. (…) Domnul ministru Petre Daea știe și nu a făcut nimic”, a mai precizat Marin Anton.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL