Skip to content
Politică

Cutremur în SUA: un cap al spionajului intern a DEMISIONAT

verdegroup.ca

Un cutremur s-a produs în SUA după ce un cap al spionajului intern din Statele Unite ale Americii a DEMISIONAT.

Astfel, este vorba despre directorul adjunct al FBI (Biroul Federal de Investigatii al SUA), Andrew McCabe. Gestul s-a produs luni, informează Agerpres, citând presa străină.

Demisia vine în contextul criticilor primite de McCabe din partea preşedintelui Donald Trump şi a unor republicani. O purtătoare de cuvânt a FBI a refuzat solicitarea Reuters de a comenta informaţia, care deocamdată a ieșit doar pe surse.

Numărul 2 din FBI urmează să îşi încheie mandatul în martie şi va rămâne până atunci în concediu, afirmă o sursă a agenţiei Reuters. Deocamdată, nu a fost făcut niciun anunţ oficial, iar Casa Albă a comunicat, prin purtătoarea de cuvânt Sarah Sanders, că „preşedintele nu a participat la luarea deciziei” şi are în continuare „încredere deplină” în directorul FBI, Christopher Wray.

McCabe şi-a început cariera în FBI în 1996, ca agent special, numit la biroul teritorial din New York, unde s-a ocupat de combaterea criminalităţii organizate. El a condus FBI ca interimar, în 2017, înaintea numirii lui Wray, după ce Trump l-a demis în mai anul trecut pe directorul James Comey. Sub conducerea acestuia, Biroul ancheta posibila colaborare cu Rusia a campaniei electorale a lui Trump din 2016.

Republicanii l-au criticat ulterior pe McCabe în legătură cu investigaţia FBI privind folosirea de către Hillary Clinton a unui server privat de e-mail, în timp ce ocupa funcţia de secretar de stat. După deschiderea unei anchete în acest caz chiar înaintea finalului campaniei prezidenţiale, în cele din urmă FBI nu a formulat nicio acuzaţie împotriva contracandidatei lui Donald Trump la preşedinţia SUA.

Alte acuzaţii din partea republicanilor au vizat candidatura soţiei lui McCabe pentru Senatul statului american Virginia. Ea a primit donaţii din partea guvernatorului în exerciţiu al statului, Terry McAuliffe, aliat politic al fostului preşedinte democrat Bill Clinton şi al soţiei acestuia, Hillary. Trump a comentat în reţeaua Twitter, întrebându-se cum o poate ancheta Andrew McCabe pe fosta candidată democrată, când soţia lui a primit donaţii de la „marionetele lui Clinton”.

Inspectorul general al Departamentului Justiţiei de la Washington încă nu a încheiat revizuirea modului în care FBI a desfăşurat ancheta împotriva lui Hillary Clinton.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *