Skip to content
Societate

Cutremur în Vrancea. Ce magnitudine a avut

Facebook

Un cutremur cu magnitudinea 3,6 s-a produs, sâmbătă, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul a avut loc la ora 18:35, la o adâncime de 125 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 61km E de Brasov, 64km NE de Ploiesti, 117km N de Bucuresti, 128km S de Bacau, 129km V de Braila, 132km V de Galati, 136km NE de Pitesti, 175km E de Sibiu, 182km N de Ruse, 210km SV de Iasi.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu declara recent că seria cutremurelor din ultima perioadă nu trebuie să ne îngrijoreze, precizând că seismele nici măcar nu reduc sensibil tensiunile acumulate în zona seismică Vrancea.

„Vorbim de cutremure obişnuite, care intră în cotidian, ca să spun aşa. Putem avea şi 60 de astfel de cutremure într-o lună, dar acest lucru nu însemnă nimic. Nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea. Aici vorbesc de un seism puternic, cu acceleraţii care pot avea urmări devastatoare”, spune Mărmureanu.

Acesta vine, cel mai probabil, spun eu, în 2040 cu aproximaţie de un an. Acest mare cutremur face parte din seria de seisme din care fac parte şi cele din 1838 (magnitudine de 7,5) şi 1940 (magnitudine 7,4.). Vorbim de o ciclicitate aici. Sigur, au mai fost şi unele intermediare cum a fost cel din 1802 sau chiar şi cel din 1977. Ca să aveţi o imagine, trebuie să vă spun că la cutremurul din 1838 acceleraţiile au fost atât de mari încât în zona Prahova s-au format falii apreciabile. Practic, pământul s-a rupt pe alocuri din cauza violenţei seismului”, a precizat expertul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *