Skip to content
Politică

Cutremur la CNE Cernavodă: zeci de contracte pentru o firmă-problemă

economica.net

Cutremur în sectorul producerii de energie electrică. Centrala nuclearelectrică (CNE) Cernavodă a acordat unei firme-problemă zeci de contracte, însumând zeci de milioane de euro.

Peste 210 milioane de euro, bani publici, au intrat în conturile unei companii românești cu acțiuni la purtător, deci cu patroni ascunși în spatele unei bucăți de hârtie. Este vorba despre firma Elcomex, care a câștigat în ultimii 10 ani cel puțin 84 de contracte publice, dintre care 42 au venit de la CNE Cernavodă, scrie riseproject.ro.

Problema este că 71 dintre contracte (totalizând 140 de milioane de euro) au fost atribuite fără licitație.

Centrala nucleară a cumpărat servicii diverse de la aceeași firmă – de la mentenanța instalațiilor până la contabilitate.

Faptul cel mai grav este că Elcomex are un acționariat incert: 25 la sută din structura sa de proprietate a fost anonimizată.

„Artificiul «acțiunilor la purtător», utilizat la scară planetară de politicieni corupți sau grupări de crimă organizată, este accesibil și în România. Mai simplu chiar decât în paradisurile fiscale”, comentează autorii investigației.

Citiți AICI întregul material, care vizează, printre alții, o persoană inclusă în Top 100 Forbes al celor mai bogați români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *