Skip to content
Economie

Cutremur pe piața RCA! După City Insurance urmează falimentul Euroins, susține COTAR: Societatea de asigurări are zeci de popriri pe conturi în fiecare lună

bugetul.ro

Finalul anului 2022 poate aduce o nouă criză pe piața polițelor RCA, cu efecte de risc sistemic, după falimentul City Insurance, susține Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) într-un comunicat transmis PS News.

Asociația transportatorilor avertizează public toate instituțiile financiare românești că o mare companie de asigurări, cu cea mai mare cotă pe piața RCA, ar putea intra într-un faliment, care în opinia COATR ar putea fi premeditat, așa cum ar fi fost și falimentul City Insurance. Compania la care se referă COTAR este Euroins, ”cea mai amendată companie de asigurări din România”, liderul pieței RCA, care se apropie cu pași siguri și repezi de “default”.

Conform raportului de control întocmit de ASF, Euroins se află într-o situație financiară similară cu cea a societății City Insurance înainte de prăbușire, arată COTAR. Peste 90% din disponibilitățile bănești ale societății au fost transferate în bănci din afara țării, iar din foarte puținii bani pe care societatea de asigurări îi păstrează în România, nu reușește să achite decât salariile angajaților săi, iar despre plata despăgubirilor în condițiile legii nici nu mai poate fi vorba.

Societatea de asigurări are zeci de popriri pe conturi în fiecare lună, rostogolind obligațiile de despăgubire în instanță, mizând, la fel ca City Insurance înainte de faliment, pe termenele de soluționare în instanță, care durează 3 ani, știind foarte bine că peste 3 ani, societății îi va fi anunțat falimentul, iar plata despăgubirilor se va efectua de către FGA, adică, de către toți șoferii români.

„La fel cum am procedat în cazul City Insurance înainte de intrarea în faliment, tragem și acum un semnal de alarmă în legătură cu societatea Euroins și adresăm public următoarele întrebări către ASF și ANAF:

1. Are constitutuită societatea Euroins lichiditatea la nivelul pretențiilor solicitate în instanță, precum și a dosarelor aflate pe fluxul de instrumentare și plată? Aici vorbim despre respectarea sau nerespectarea Art. 5 aliniat 6 din Norma 38/2015 privind obligația societății de asigurări de constituire a rezervei de daună.

2. A depus societatea Euroins, până la data de 31.05.2022, bilanțul auditat de CwR la ASF și ANAF? Toți asiguratorii au această obligație, conform Normei 9/2020.

3. Contractele de reasigurare ale societății Euroins respectă prevederile legale? Sau sunt croite după șablonul City Insurance?

4. Își înregistrează societatea Euroins toate dosarele de daună? Sau le ascunde de ochii ASF, așa cum a mai procedat și acum 2 ani?

5. Veniturile CEO-ului societății Euroins depășesc 20.000 de euro lunar, iar chiria penthouse-ul situat în cartierul Floreasca, la care se adaugă și bugetul de protocol de 5.000 de euro, sunt achitate de către toți cei peste 50.000 de păgubiți RCA care așteaptă să își primească despăgubirile prin instanțele din România. Vicepreședintele ASF, Cristian Rosu, numit politic în aceasta funcție, se poate privi în oglindă, cunoscând dezmățul acestei companii de asigurări, la fel cum a girat și societatea City Insurance, până în ultimul moment?”, se specifică în comunicatul transmis de asociația transportatorilor.

„Avem în momentul de față 3 milioane de șoferi care circulă pe drumurile din România cu polițe RCA la fel de sigure cum au fost cele de la City Insurance, iar autoritățile române se fac că plouă, la fel cum au procedat și în cazul City Insurance. FGA nu are, în momentul de față, disponibilități financiare să acopere nici măcar 30% din gaura produsă de către City Insurance.

Cea mai bună dovadă în acest sens este aceea că FGA refuză să achite despăgubirile, conform legii, inclusiv atunci când ele sunt recunoscute prin hotărâri judecătorești. Suntem extrem de îngrijorați de pasivitatea vicepresedintelui ASF numit de catre Parlamentul Romaniei, care în loc să ne protejeze, pare ca „ține de șase” și în cazul noului faliment din piața RCA care bate la ușă”, a declarat Vasile Ștefanescu, președinte COTAR.

”FGA ignoră hotărârile judecătorești favorabile păgubiților”

COTAR acuză Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) că are o atitudine disprețuitoare față de păgubiți și ignoră hotărârile judecătorești când sunt favorabile păgubiților, susținând că nu îi sunt opozabile.

În schimb, dacă se întâmplă ca hotărârea să fie defavorabilă păgubitului, FGA ține cont de ea și refuză sau diminuează despăgubirea. COTAR acuză Fondul că se folosește de orice tertipuri, prevăzute de lege sau nu, pentru a refuza plata despăgubirii, așa cum este ea datorată.

„Astfel se ajunge la cazuri incredibile în care o persoană care a respectat legea și îndemnurile insistente ale ASF de a se adresa instanțelor de judecată, ajunge într-o situatie mai rea decât a celor care au rămas în pasivitate. Cei care s-au adresat instanței și au făcut cheltuieli primesc cel mult o hotărâre care le este inutilă, iar cei care au rămas în pasivitate reușesc să încaseze despăgubirea.

Acest lucru e inacceptabil, de vreme ce, conform legii, și unii și ceilalți au aceleași drepturi. În acest context, ne întrebăm, legitim, de unde se vor plăti banii de despăgubire pentru asigurații Euroins, peste 8 luni. Devine din ce în ce mai clar că în cazul RCA încasarea despăgubirii nu mai e o certitudine, ci doar o probabilitate. Prin urmare, poate ar trebui să ne gândim că și polița RCA ar trebui să devină facultativă, așa cum, spre exemplu, pentru FGA este facultativă respectarea legii și a hotărârilor judecătorești”, se mai precizează în comunicat.

Acuze dure la adresa ASF

În sfârșit, atacurile COTAR se îndreaptă și către ASF, fiind luați la țintă doi vicepreședinți ai instituției: Cristian Roșu și Ștefan Daniel Armeanu, care supraveghează piața asigurărilor, respectiv pe cea a pensiilor private. Celor doi, cărora COTAR le face niște portrete vitriolante, ar reprezenta, în opinia asociației, niște foarte bune exemplificări ale
funcționarilor extrem de slab pregătiți, care ajung în funcții fiind numiți politic și care rămân pasivi în fata unor fapte extrem de grave.

Potrivit COTAR, toate condițiile par întrunite pentru ca Romania să treacă, în următoarele opt luni, în mod inevitabil, printr-un nou faliment din piața RCA, iar costul acestui faliment, care va depăși un miliard de euro, va fi suportat de toți șoferii români, printr-o nouă majorare inevitabilă de preț a RCA-ului care va lovi crunt buzunarele șoferilor români, în cursul anului 2023.

„Șoferi români, pe lângă prețul în creștere a benzinei și motorinei, pregătiți-vă pentru un 2023 cu majorări importante ale prețului RCA, din cauza noului faliment premeditat din piața RCA, care bate la ușă, în timp ce autoritățile române „veghează pentru noi”!”, mai arată comunicatul transmis de asociația transporatorilor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *