Skip to content
Politică

Cutremur pe scena politică la începutul lunii septembrie / EXCLUSIV

După o vară relativ liniștită în care politicienii și-au stabilit strategiile, se anunță un cutremur pe scena politică în prima săptămână din luna septembrie.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Dacian Cioloș se anunță a fi cel mai fierbinte subiect de dezbatere din următoarea sesiune parlamentară. Liviu Dragnea, președintele PSD, și-a făcut publice intențiile, iar primul sprijin îl caută în curtea celor de la ALDE, acolo unde Călin Popescu-Tăriceanu îmbrățișează ideea unei moțiuni de cenzură.

  • Discuțiile prind contur între PSD și ALDE

Dacă până acum am fost obișnuiți cu amenințări din partea celor de la PSD și cu un ALDE lipsit de forță, liderii celor două partide au ajuns la un numitor comun, pregătind moțiunea de cenzură pentru luna septembrie. Printr-un astfel de gest, PSD își consolidează poziția de partid de opoziție și, totodată, iese la atac împotriva Guvernului. Social-democraților le convine foarte mult această poziție din care pot ataca liniștiți, încercând să strângă voturi pe spatele unui guvern de sacrificiu. Pe de altă parte, Tăriceanu a adoptat aceeași cale de atac și a solicitat de mai multe ori o moțiune de cenzură.

Este mai mult decât evident că PSD și ALDE vor începe campania electorală cu acest atac la adresa Guvernului. Electoratul celor două partide agreează un astfel de comportament politic, mai ales că în ultimii ani pesediștii au fost obișnuiți să aibă întotdeauna o țintă în persoana lui Traian Băsescu. De această dată, Guvernul și implicit Dacian Cioloș vor fi izvoare de voturi pentru PSD.

  • Ce face Cioloș după moțiune

Niciun partid nu își dorește să vină la putere în această perioadă, când mai sunt câteva luni până la alegerile parlamentare. Viața politică de după moțiune ar continua cu același Guvern, condus de Dacian Cioloș, dar va avea puteri limitate. Acest scenariu îl transformă pe Dacian Cioloș din premier în administrator al unor instituții ale statului și îl izolează complet la Palatul Victoria, blocându-i ascensiunea politică.

Constituția României prevede că Executivul care a căzut prin moțiune de cenzură rămâne în funcție până când se formează un alt Guvern. Numai că Dacian Cioloș și cabinetul său nu vor avea dreptul să emită ordonanţe, să iniţieze proiecte de lege şi nici atât nu vor promova politici noi.

Un caz similar a fost în toamna anului 2009, înainte de alegerile prezidențiale, când PSD și PNL au dat jos Guvernul Boc. Parlamentul a refuzat prima propunere de premier a lui Traian Băsescu, iar a doua propunere n-a fost mai dezbătută deoarece sosise ziua alegerilor prezidențiale. Prin urmare, Emil Boc a rămas la conducerea Guvernului, ocupându-se de treburile curente și după alegeri a fost numit din nou premier cu atribuții depline.

  • De ce se grăbesc PSD și ALDE

Ambele partide își doresc o victorie de orgoliu și de imagine, în fața unui Guvern care nu are performanțe remarcabile. Chiar dacă Dacian Cioloș se bucură de o imagine bună și este apreciat de un număr din ce în ce mai mare de români, nu același lucru se poate spune și despre miniștrii săi.

Șefii de ministere s-au remarcat de multe ori cu gafe sau declarații răutăcioase, iar acest lucru a atras asupra lor un val de contestații. Ne amintim și astăzi de Anca Dragu, care a spus că românii refuză să mai facă lucruri pentru doi lei, la fel cum Raluca Prună ne-a învățat că drepturile și libertățile sunt un lux.

În același timp, o posibilă moțiune de cenzură susținută de PSD, ALDE și foștii UNPR-iști i-ar lăsa în offsaid pe cei din PNL. Imaginea liberalilor va fi reprezentată de un Guvern pe care l-au susținut, dar nu a fost niciodată al lor. Printr-o moțiune de cenzură, social-democrații încearcă un atac la adresa PNL, astfel încât electoratul pesedist să înțeleagă că actualul Executiv este susținut de liberali.

PNL va avea doar de pierdut din acest război politic: dacă votează moțiunea de cenzură, atunci se alătură PSD-ului; dacă nu votează, atunci susține un guvern lipsit de performanțe. Paradoxal, tot Tăriceanu și Dragnea pot salva PNL-ul dacă vor decide să nu mai depună moțiunea de cenzură și, totodată, să n-o depună la timp, astfel încât să nu mai ajungă la vot.

  • Moțiunea de cenzură este mai mult decât un gest simbolic

Liderii PSD și ALDE sunt conștienți de faptul că împreună nu pot da jos Guvernul, deoarece nu au majoritate în Parlament. O parte dintre social-democrații care au obținut mandate la alegerile locale au plecat deja în teritoriu, unde au ocupat funcțiile în administrația locală.

Surse din PNL au confirmat șansele de reușită ale moțiunii, dacă foștii UNPR-iști vor alege să treacă pe baricade alături de PSD și ALDE. S-ar strânge un număr de circa 258 de parlamentari care vor vota moțiunea de cenzură. Chiar dacă s-a realizat fuziunea dintre PMP și UNPR, mai mulți foști progresiști au rămas fideli social-democraților și speră la un loc în partidul condus de Liviu Dragnea, fiind oricând pregătiți să părăseacă „barca” fostului președinte Băsescu.

La aceste trei partide se va alătura imediat și UDMR, care prin liderul său Kelemen Hunor a precizat luni că „acest Guvern ar merita o moțiune de cenzură”. Cu alte cuvinte, PSD trebuie doar să cearcă voturile maghiarilor și să-i convingă pe foștii UNPR-iști să dea jos Guvernul. Pe de altă parte, există riscul să se ivească anumite conflictele cu UNPR-iștii răzlețiți în diverse grupuri, care visează la noi fotolii în Parlament, iar social-democrații nu sunt dispuși să renunțe la locuri doar pentru o strategie de campanie electorală.

Șerban Nicolae, senator PSD, a declarat că moțiunea trebuie depusă chiar dacă nu există o majoritate parlamentară în stare să asigure succesul. De unde putem deduce că totul e un joc de imagine al social-democraților, astfel încât să-și tureze motoarele pentru campanie și să iasă la atac ca să strângă voturi. Totodată, Liviu Dragnea trebuie să mobilizeze partidul, iar ideea unei moțiuni îi trezește pe pesediști din petrecerea de la finalul alegerilor locale.

Toate aceste lucruri sunt semnalele unei strategii de atac din partea celor din PSD, care de la 1 septembrie vor lupta, singuri sau împreună cu aliații, atât împotriva PNL, cât și împotriva Guvernului.

1 comentariu la “Cutremur pe scena politică la începutul lunii septembrie / EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *