Skip to content
Politică

VIDEO Concurs trucat pentru conducerea Spitalul Județean Satu Mare? Adrian Cozma (PNL) acuză: „Zarurile sunt măsluite”

satumareonline.ro

Deputatul PNL Adrian Cozma a abordat, în cadrul unei conferințe de presă, subiectul ultimului scandal care a zguduit Spitalul Județean Satu Mare, începând cu perchezițiile DGA privind presupusele angajări pe șpagă, cu valoarea ”tarifelor” care circulă în întregul spațiu public sătmărean, până la decesul în condiții suspecte a unei fetițe la Unitatea de Primiri Urgențe.

La sfârșitul săptămânii trecute a fost publicat rezultatul selecției dosarelor depuse de cei doi candidați pentru funcția de manager al Spitalului Județean. Cei doi candidați sunt fostul manager Marcela Papici și actualul manager interimar, Adrian Marc. După ce au tot prelungit interimatul acestuia din 6 în 6 luni, reprezentanții Consiliului de Administrație al spitalului au decis, în sfârșit, organizarea concursului, potrivit satumareonline.ro.

Reprezentanții spitalului au fost, însă, nevoiți să respingă unul dintre dosare, chiar pe cel al actualului manager interimar, pe motiv de ”neîndeplinire a condițiilor de studii”. În traducere: Adrian Marc conduce de ani de zile Spitalul Județean Satu Mare fără să aibă studiile necesare, conform legii. Mai mult, Adrian Marc a dat în judecată instituția al cărei director este în acest moment, solicitând suspendarea actului administrativ care prevede organizarea concursului pentru funcția pe care o ocupă chiar el acum.

Potrivit satumareonline.ro, Adrian Marc s-a înscris la o facultate particulară pentru a-și completa studiile, doar că diploma urmează s-o primească abia la vară, după examenul de absolvire. Însă dacă nu participă acum la concursul pentru funcția de manager al Spitalului Județean, atunci Marcela Papici rămâne singura candidată.

Indiferent de sentința pe care o va da instanța în cazul suspendării concursului, acesta este amânat din oficiu până la o sentință judecătorească definitivă, motiv pentru reprezentanții Consiliului de Administrație să prelungească din nou interimatul actualului manager până la decizie în justiție.

Avocat de profesie, liberalul Adrian Cozma a detaliat condițiile ”problematice” stabilite pentru participarea la concursul de manager și care au fost introduse acolo fără a respecta prevederile actualizate ale legii.

Adrian Cozma a explicat și diferența dintre prevederile actuale și cele deja abrogate, în felul următor:

Forma legii 95/2006 în anul 2021

ART. 176

(1) Spitalul public este condus de un manager, persoană fizică sau juridică.

(2) Managerul persoană fizică sau reprezentantul desemnat de managerul persoană juridică trebuie să fie absolvent al unei instituţii de învăţământ superior medical, economico-financiar sau juridic şi să îndeplinească una dintre următoarele condiţii:

a) să fie absolvent al unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii;

b) să fie absolvent al unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic sau administrativ organizat într-o instituţie de învăţământ superior acreditată, potrivit legii.

Forma Legii 95/2006 în anul 2023

ART. 176

(1) Spitalul public este condus de un manager, persoană fizică sau juridică.

 (2) În vederea ocupării prin concurs a funcţiei de manager persoană fizică sau reprezentant desemnat de managerul persoană juridică, candidatul trebuie să fie absolvent cu diplomă al studiilor universitare de licenţă sau de master în: medicină, specializarea medicină, medicină dentară, specializarea medicină dentară, ştiinţe juridice sau ştiinţe economiceşi să aibă cel puţin 5 ani vechime în specialitatea studiilor.

”Acum, organizați un nou concurs, subliniez, nou, fără însă să actualizați cadrul normativ de la data anunțării concursului cu prevederile legale în vigoare. Faceți asta pentru a vă păstra controlul, printr-o funcție interimară, asupra Spitalului Județean, dar cu ce preț? Cu prețul vieților sătmărenilor! O să vi se pară cuvinte grele ceea ce am afirmat mai sus, dar în joc sunt viețile sătmărenilor jucate la ruleta UDMR, în care zarurile sunt măsluite, iar miza este puterea conferită de controlul celei mai mari instituții de stat din județ și al unui buget pe măsură. Când spun că zarurile sunt măsluite mă refer la concursul anunțat pentru postul de manager al Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, concurs ale cărui criterii au fost stabilite după pofta celui care a poftit”, a declarat Adrian Cozma la conferința de presă de luni.

”Acum câteva luni, când colega mea, consiliera județeană Andaluzia Lazăr atrăgea atenția asupra faptului că UDMR și-a numit un consiliu de administrație obedient, dispus la orice pentru a sluji orice alte interese decât ale pacienților, distinsul președinte Pataki Csaba, teatral și plin de sine, îi solicita scuze pentru personalul medical. Am să-mi cer eu scuze, dar nu dumneavoastră, ci pacienților din Satu Mare. Și nu pentru că v-am acuzat de nepricepere, ci pentru că nu am făcut-o de mai mult timp și cu mai multă determinare!

Domnilor din UDMR care controlați Spitalul Județean, vă jucați cu sănătatea sătmărenilor manipulând legi, regulamente și decizii judecătorești. La concursul pentru funcția de manager al spitalului ați introdus în regulamentul de organizare criterii care excedau cadrului legal, pentru a favoriza un candidat. Cu alte cuvinte, mă văd obligat să-mi cer scuze față de corpul medicilor pentru că nu am protestat mai devreme și s-a permis ca legea să nu fie respectată, iar o persoană fără competențele necesare să conducă această instituție” – a încheiat Adrian Cozma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *