Dacă am avea un respect real față de cultură și tradiții, acest lucru s-ar regăsi în bugetul alocat instituțiilor de profil, este de părere Remus Pricopie, rector SNSPA.
„Am aproape 30 de ani de activitate și în acești 30 de ani am înțeles că degeaba asculți un discurs minunat dacă nu vezi în spate și planul de măsuri și bugetul asociat. Aș fi curios cu cât a crescut bugetul Teatrului Național din București în ultimii 10 ani în valoare absolută. Adică să nu ne jucăm cu inflații și cu alte lucruri de genul acesta și atunci o să vedem cât de importantă este cultura, pentru că, altfel, am văzut azi pe facebook și prin presă o grămadă de mesaje din partea unor oameni. Eu vreau să văd faptele pentru cultură”, a afirmat Remus Pricopie, invitat în studioul Puterea Știrilor.
Acesta a dat drept exemplu faptul că multe monumente sunt înconjurate de spații verzi neîngrijite, lucru care dovedește atenția și importanța pe care o acordăm culturii, caselor memoriale, clădirilor cu încărcătură istorică.
„Să începem cu Eminescu și să vedem cât s-a investit în poetul național. Nu numai la nivel de București, dar și în țară. Avem Consiliile Județene, care au responsabilitatea coordonării, inclusiv a acestor obiective. Eu vreau să îi rog pe președinții Consiliilor Județene, chiar dacă unii sunt noi, alții sunt aceiași, să vedem ce au făcut în materie de cultură. Ați vorbit dumneavoastră despre restructurare. Sunt reviste cu valoare istorică – s-a discutat despre închiderea lor pentru că nu au fonduri, n-au profit. Dacă facem cultură ținând cont de profit, o să avem rezultate tot la fel”, a subliniat rectorul SNSPA.
Ar fi mai nimerit să vorbim despre incultură de Ziua Culturii, a explicat Remus Pricopie, în continuare. Costul inculturii, al faptului că nu ne cunoaștem istoria, cu bune și cu rele, este unul imens, iar idolatrizarea istoriei, falsificarea istoriei doar ca să arătăm bine în poză nu aduce nimic bun, după cum am văzut de curând, a adăugat acesta.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News