Cu toții facem greșeli, însă există câteva momente în viață când nu avem voie să greșim nici măcar cu o privire, un gest sau un cuvânt.
Alegeri prezidențiale! Ca să îl citez pe unul dintre candidații la scaunul de la Cotroceni începe ”bătălia decisivă”. Păi dacă te pregătești de ”bătălia decisivă” înseamnă că până acum ai învățat, te-ai pregătit intens și acum ești într-un continuu examen în care trebuie să demonstrezi că meriți să promovezi, și nu vorbim de examenul de Bacalaureat.
Fiecare greșeală este evaluată de noi, jurnaliști, politicieni, oameni de rând, toți românii mai exact pentru că până la urmă fiecare cetățean care a împlinit 18 ani are dreptul de a pune ștampila de vot pe numele care i se pare că a greșit cel mai puțin. În acest caz am o singură întrebare: Cum este posibil să pici cel puțin câte un examen în fiecare săptămână?
Ei bine, Klaus Iohannis, candidatul Alianței Creștin Liberale PNL-PDL, face cel puțin o greșeală în fiecare săptămână acum, când ”bătălia decisivă” – cum a numit-o chiar el, pentru că din Iohannis am citat puțin mai sus – nici măcar nu a început?
Prima greșeală sesizabilă pentru noi, românii, oameni de rând, sau cum le place prezidențiabililor să ne spună ”electorat”, a fost posibila vizită a președintelui PNL, Klaus Iohannis, la Traian Băsescu. Vizită care a fost negată de Iohannis, dar nu și de Băsescu. În loc să își repare greșeala și să mai câștige câteva sutimi pentru nota finală, Iohannis a pierdut și acest examen după ce a declarat că s-ar fi văzut ultima dată cu Băsescu în 2008… sau în 2009. Adevărul este că s-a văzut de atât de multe ori cu șeful statului, încât nici nu își amintește, însă pentru ”electorat” contează mai mult decât își imaginează.. sau nu.
Cea de-a doua greșeală făcută de prezidențiabilul ACL a fost declarația referitoare la cele șase case pe care le deține. Și aici au fost multe declarații în contradictoriu. Toată lumea, și când zic toată lumea mă refer și la iubitul ”electorat” fără de care Iohannis nu poate promova la Cotroceni, este curioasă cum au reușit doi profesori – bugetari – să achiziționeze șase case. Iohannis s-a apucat de făcut declarații. Cea mai frapantă greșeală la acest subiect a fost cea în care a afirmat că ”unii investesc în copii, noi am investit în case”. Adică cum? Adică dacă eu nu eram, părinții mei aveau șase case? Tot legat de acest subiect Iohannis nu mai ține minte câte case a avut la început. Să fi început de la o casă? Sau două apartamente? Ei bine, din câte putem observa lui Iohannis cifrele îi cam dau bătăi de cap.
Să sperăm ca măcar la calculele finale din noiembrie cifrele să nu îi creeze o problemă domnului profesor de fizică.
Nu doar cifrele îi dau bătăi de cap lui Iohannis, ci și limba română. De curând, Iohannis, prezent la o dezbatere, culmea, pe tema educației prezidențiabilul ACL a afirmat că este „un politruc care vrea să candideze la Preşedinţia României”. ”Politruc”, așa cum am mai spus, provine din limba rusă și înseamnă instructor politic în armata sovietică, iar în politica post-decembristă din România, cuvânt era asociat cu latura negativă a politicienilor. Ca să mai recupereze câteva sutimi pentru nota finală, Iohannis a avut și o explicație: a fost un experiment didactic, o afirmaţie autoironică, cu scopul de a demonstra că PSD se ocupă doar de copiat, folosind cuvântul pentru a-l ataca.
Deci, profesorul Iohannis nu pare a fi foarte bine pregătit de examenul final, nici măcar pentru parțiale, având în vedere că imediat începe campania electorală și el se încurcă, parcă, tot mai tare în declarații. Ori încep să apară tot mai multe lucruri pe care nimeni niciodată nu ar fi trebuit să le afle și îl pun în dificultate?
În schimb, ceea ce este de apreciat, și ar putea primi o notă măricică pentru asta, este faptul că, în ciuda criticilor dure la adresa discursurilor lui, Iohannis continuă să învețe. Cel puțin la prima vedere, Iohannis pare să se pregătească intens pentru fiecare apariție publică având în vedere că se simte o oarecare îmbunătățire a discursului său, asta după ce a făcut o greșeală majoră, o greșeală cu care ar putea rămâne corigent. Ne amintim cu toții că în momentul în care a fost desemnat prezidențiabilul ACL, profesorul Iohannis și-a pregătit un discurs. Discurs pe care l-a citit. La propriu. Și nu era tocmai un discurs scurt. A citit Iohannis o pagină, a citit două. Sala plină! Se aud deja comentarii: ”Ăsta chiar citește tot”! Iohannis cu ochii în foi nici că-i pasă. Continuă. Citește, citește, citește.
Astfel profesorul-elevul Iohannis a picat cam multe examene în ultima perioadă. Este cam slab pregătit pentru ”bătălia decisivă”, însă poate mai există o șansă să tragă cu ochiul în foaia colegilor și să treacă cu brio primul examen, cel din doi noiembrie. Rămâne de văzut însă cum va plăti Iohannis pentru greșelile pe care le tot face pentru că sunt curioasă dacă până la finalul campaniei vom afla un răspuns la întrebare: Adică, domnule Klaus Iohannis, dacă eu nu eram, părinții mei aveau șase case?
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News