Dacă profesorii vor mai mulți bani, atunci să fie plătiți în funcție de performanță, se anunță din PSD: Unde a greșit Ligia Deca în negocierile cu sindicatele

Invitat la „Puterea Știrilor”, senatorul PSD Daniel Zamfir a spus că nemulțumirile sindicaliștilor din educație în privința ordonanței care le-a majorat veniturile pot fi soluționate în Parlament, astfel încât conflictul de muncă să înceteze, iar elevii din anii terminali să-și poată da examenele. El a apreciat, de asemenea, că, odată cu majorarea salariilor, ar trebui făcută și o evaluare mai drastică a cadrelor didactice, astfel încât acestea să fie plătite în funcție de performanță. Nu în ultimul rând, social-democratul a fost de părere că ministrul Ligia Deca a greșit atunci când le-a promis sindicaliștilor că prevederile privind salarizarea profesorilor se va regăsi în noua lege a educației.

„În primul rând, trebuie spus că toate clarificările solicitate de sindicate în privința ordonanței de urgență prin care sunt acordate acele majorări salariale pentru cadrele didactice pot fi soluționate în Parlament. Da, pentru că odată ordonanța emisă urmează ca ea să fie adoptată în Parlament, asta e procedura legală, iar în Parlament pot fi aduse acele modificări despre care se vorbește acum în spațiul public. Cred că nu sunteți de acord cu mine că sindicatele la acel moment au fost de acord cu textul ordonanței de urgență înainte de emiterea lui.

Acum, sincer, dacă profesorii vor mai mulți bani decât s-au acordat în acea negociere care a avut loc, eu cred că trebuie pus atunci pe masa negocierilor și calitatea actului de învățământ, pentru că, sincer, nu cred că pot fi acordate majorări la fel de mari tuturor cadrelor didactice, indiferent de performanța lor.

Ministerul Educație are obligația să stabilească niște criterii de evaluare, pentru că cred că aici toată lumea este de acord că, pe lângă salariile care categoric că sunt sub ceea ce merită statutul de cadru didactic, pe de altă parte, repet, cred că toți suntem de acord să avem și un act de învățământ de calitate, până la urmă pe măsura respectivei retribuții. Și cred că e obligația ministerului învățământului să emită niște norme prin care să se stabilească niște criterii de de apreciere a dascălilor, în baza cărora să existe și o retribuție pe măsură”, a declarat Daniel Zamfir.

Soluții pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a

El a adăugat că Ministerul Educației este obligat să găsească soluții pentru elevii din anii terminali, dat fiind că nu toate cadrele didactice sunt în grevă. Astfel, social-democratul a propus ca profesorii care nu sunt în grevă să asigure comisiile de evaluare pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat.

„În același timp, cred că profesorii trebuie să se gândească foarte serios la viitorul elevilor, în special cei din clasele a VIII-a și a XII-a, care depind de prezența lor în clase. Eu cred că aici, din nou, trebuie implicat Ministerul Educației, pentru că dacă nu există o înțelegere din partea din partea acestor profesori, ministerul trebuie să ia niște măsuri alternative pentru încheierea situației școlare a acestor elevi și mai ales pentru asigurarea comisiilor de evaluare din rândul cadrelor didactice care nu sunt în grevă. Cam vreo 52-53% dintre cadrele didactice sunt în grevă, iar cei care nu sunt în grevă cred că trebuie să asigure acest lucru, pentru că elevii chiar nu trebuie sacrificați în momentul ăsta, și mă refer în primul rând la cei din clase terminale”, a precizat social-democratul.

Unde a greșit Ministerul Educației

Zamfir a opinat, de asemenea, că Ministerul Educației a procedat greșit când le-a promis sindicaliștilor că va rezolva problema salarizării prin legea educației, și nu prin legea unitară a salarizării, care e jalon în PNRR.

„Eu nu știu ce a negociat și cum a negociat Ministerul Educației cu sindicatele, în schimb am văzut consecințele. Profesorilor li s-a promis că în legea educației o să existe și această prevedere cu privire la salarizare. Ei bine, eu cred că aici ministrul educației a procedat greșit. Dumneaei știa bine că urmează să adoptăm această lege a salarizării unitare undeva în toamna anului viitor, din jalon în PNRR. Deci, în PNRR-ul pe care domnii Ghinea și  Cîțu l-au întocmit, ne-am asumat ca până în toamnă să modificăm legea salarizării unitare. Ori noi am spus-o încă de la bun început, înainte să preia guvernarea, domnul președinte Ciolacu a spus foarte clar că obiectivul guvernului pe care îl va conduce va fi acela să nu rateze niciun cent din PNRR.

Având în vedere că această lege a salarizării unitare prevede, evident, o reașezare a tuturor salariilor bugetare, faptul că ministrul le-a promis profesorilor și sindicaliștilor că va introduce în această lege a educației și chestiuni legate de salarizare cred că a fost un lucru greșit”, a conchis senatorul PSD Daniel Zamfir, la „Puterea Știrilor”.

A treia săptămână de grevă

Greva generală din educaţie a intrat în a treia săptămână. Deşi au salariile mărite din această lună, sindicatele sunt nemulţumite că principala lor revendicare privind salariul debutantului nu este garantată de guvern.

Executivul consideră, însă, că a îndeplinit toate solicitările greviştilor şi a încheiat orice negociere. Între timp, incertitudinea se accentuează pentru elevii din anii terminali care trebuie să susţină examenele naţionale.

Conform actualului calendar, Bacalaureatul ar trebui să înceapă lunea viitoare, iar Evaluarea Națională peste încă o săptămână. Perioada de încheiere a mediilor la anii terminali și cea de înscriere la bacalaureat au fost deja prelungite până vineri.

În acest context, ministrul educației, Ligia Deca, a rugat cadrele didactice să revină la catedră și le-a explicat că după aplicarea măririi salariale oferite de Guvern, de la 1 iunie, 1.000 de lei pentru profesori și 400 de lei pentru personalul nedidactic, salariul mediu din educație ajunge la 8.500 de lei brut. Vor fi apoi trei etape de creștere, astfel încât se va ajunge ca salariile de bază din educație să pornească de la cel mediu pe economie.

Sindicatele nu acceptă această eșalonare și cer în continuare ca majorările să fie aplicate în totalitate din această lună. În plus, îi cer Guvernului să garanteze printr-un act normativ salariul profesorului debutant. În lipsa unui compromis, continuarea grevei riscă să amâne examenele naționale și să prelungească anul școlar.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL