Skip to content
Politică

Dacă PSD nu-l vrea pe Cîțu premier ”trebuie văzute și alte opțiuni”, spune Cristian Bușoi: Nu există o încăpățânare a PNL

Inquam Photos / Alexandru Busca

Vicepreşedintele PNL Cristian Buşoi afirmă că, dacă varianta Florin Cîţu-premier nu este acceptată de PSD, „trebuie văzute şi alte opţiuni”. „(…) a existat o decizie a PNL de a-l nominaliza pe domnul Ciucă, e adevărat, pentru un Guvern minoritar cu UDMR, dar oricând domnia sa poate fi o variantă foarte bună pentru poziţia de prim-ministru (…). Nu există în acest moment o încăpăţânare a PNL care să ducă la prelungirea şi mai mult a situaţiei de interimat în care se află guvernarea în România”, susţine el.

Cristian Buşoi a declarat, la RFI, că e normal ca preşedintele unui partid să fie şi premier, dar dacă varianta nu este acceptată, trebuie găsite alte soluţii.

E o discuţie pe care PNL o va avea, cred, chiar astăzi, la ora 14 a fost convocat un Birou Executiv. E normal, e natural şi până la urmă e şi cel mai lucrativ şi cel mai eficient ca preşedintele unui partid să fie şi premier, pentru că atunci decizia se poate implementa mult mai rapid, există o legitimitate şi o forţă politică mult mai puternică a premierului. Dar evident că, dacă acest lucru nu este posibil, nu este acceptat de cei cu care facem guvernarea, trebuie văzute şi alte opţiuni, mai ales că sunt în PNL şi alte opţiuni pentru funcţia de prim-ministru. Ştiţi bine că a existat o decizie a PNL de a-l nominaliza pe domnul Ciucă, e adevărat, pentru un Guvern minoritar cu UDMR, dar oricând domnia sa poate fi o variantă foarte bună pentru poziţia de prim-ministru (…). Nu există în acest moment o încăpăţânare a PNL care să ducă la prelungirea şi mai mult a situaţiei de interimat în care se află guvernarea în România„, a afirmat Buşoi citat de news.ro.

Întrebat dacă e normal ca soarta guvernării şi a ţării să depindă de orgoliile lui Florin Cîţu, vicepreşedintele PNL a răspuns: „Nu cred că e vorba de orgolii sau de încăpăţânare la domnul Cîţu. În mod evident şi domnia sa consideră că cea mai bună şi cea mai eficientă formulă în care ar putea funcţiona un Guvern este ca preşedintele unuia dintre partidele din coaliţie să fie şi prim-ministru, pentru că în acel moment nu mai există niciun fel de problemă de competiţie internă în acel partid. Dar evident, până la urmă, există şi tehnici de negociere, există şi anumite condiţii şi PSD este un partid care are foarte multă experienţă în acest gen de negociere şi încearcă să-şi maximizeze poziţia, dar dacă e clar şi ni se spune răspicat că această variantă nu este posibilă, vă asigur că în PNL vorbim de o echipă şi de o responsabilitate comună şi în mod evident, o majoritate poate decide. Şi doi: domnul Cîţu cu siguranţă are toată deschiderea pentru a găsi Partidul Naţional Liberal şi alte soluţii„.

Liberalii se reunesc joi, într-o şedinţă a Biroului Executiv, în sistem videoconferinţă. Reuniunea nu a fost anunţată oficial si are loc pe fondul informatiilor privind o discuţie a liderului PNL Florin Cîţu cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema desemnării premierului. Mai mulţi lideri din partid i-au cerut, miercuri seară, lui Florin Cîţu, să convoace Biroul Politic Naţional, forul extins al conducerii partidului, care, potrivit Statutului PNL, poate fi convocat doar de preşedinte sau de secretarul general, Dan Vîlceanu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *