Skip to content
Puterea Știrilor Video

Dacă vaccinul este gratuit, atunci și testele PCR ar trebui să fie suportate de stat, susține europarlamentarul Traian Băsescu: Așa ar fi corect!

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat la Puterea Știrilor, fostul președinte al României, Traian Băsescu, europarlamentar PMP, este de părere că, pentru a evita discriminarea, testele PCR necesare cetățenilor care vor să plece din țară în vacanța de vară ar trebui să fie gratuite, iar costurile acestora să fie suportate de stat, așa cum se întâmplă în cazul vaccinului.

„Nu e nimic nou sub soare. Pentru cei care au lucrat în străinătate, și nu mă refer la Europa, știu foarte bine că la nivel internațional există reglementări care înființează certificatul de vaccinare. Spre exemplu, sunt țări în care nu te poți duce fără vaccinul împotriva holerei, fără vaccinul anti-febră galbenă, fără vaccinul anti-tetanos. Eu am fost vaccinat. În cei 12 ani, lângă carnetul de marinar exista carnetul de vaccinări în care erau înșirate toate vaccinurile pe care eram obligat să le am în vigoare. Acest carnet de vaccinare există și este reglementat de OMS de 40 de ani.

Acum, fiind  pandemie, ar trebui să mai lucrăm cu oarecare corectitudine și față de cei care nu își fac vaccinul, pentru că spre deosebire de vaccinurile despre care vă vorbeam, acest vaccin nu este obligatoriu. Oamenii au 2-3 opțiuni. Prima opțiune este să se vaccineze și atunci vor avea acest certificat, care nu e o noutate. A doua opțiune este să nu se vaccineze, dar să facă un test PCR pentru plecare cu familia în vacanță. Și ca să pleci în vacanță cu doi copii ar trebui să fie 4 teste PCT, ceea ce ar însemna 400 de euro pentru toată familia. Asta poate fi o discriminare, astfel încât un cetățean care vrea să plece în vacanță trebuie să dea cu 400 de euro mai mult decât unul care este vaccinat. Atunci, corect este ca testele care se fac pentru plecare în vacanță să fie gratuite, să le suporte statul, la fel cum statul suportă cheltuielile de vaccinare și de emiterea a certificatului verde pentru cei care s-au vaccinat, sau un test antigen pentru cei care au făcut boala. Acestea trebuie asigurate de stat”, spune Traian Băsescu.

Acesta precizează că este posibilă implicarea Comisie Europene din acest punct de vedere, astfel încât testele PCR pentru vacanță să devină gratuite.

„Eu am avut o intervenție foarte bine apreciată în acest sens în Parlamentul European acum două săptămâni și sincer cred că se va face ceva la nivel european din acest punct de vedere.

Este posibil ca Comisia Europeană să facă o achiziție masivă, o va distribui către statele membre, și aici trebuie văzut dacă statele membre vor întoarce banii către Comisia Europeană sau nu, dar cred că se va face ceva în acest sens, astfel încât cetățeanul să nu mai plătească în mod direct măcar pentru vacanță testele PCR”, conchide Traian Băsescu.

1 comentariu la “Dacă vaccinul este gratuit, atunci și testele PCR ar trebui să fie suportate de stat, susține europarlamentarul Traian Băsescu: Așa ar fi corect!

  1. Fostul președinte dă indicații. După părerea mea cei care pleacă în vacanță au bani, nu este obligat statul (contribuabilii) să le plătească testele PCR. Pentru cei care pleacă oficial să muncească da, e necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *