Skip to content
Politică

Dacian Cioloș: Dăncilă, Daea și Brănescu sunt responsabili pentru criza provocată de pesta porcină

hotnews.ro

Dacian Cioloş acuză Guvernul că nu a luat suficiente măsuri pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine, spunând că acest dezastru, cauzat şi de şi incompetenţa şi indiferenţa membrilor Executivului, putea fi evitat.

Dacian Cioloş, fost comisar european pe agricultură, fost premier și lider în prezent al Mişcării România Împreună (RO+), spune că responsabili pentru această criză care a dus la uciderea a sute de mii de porci sunt premierul Viorica Dăncilă, ministrul Agriculturii Petre Daea şi directorul ANSVSA Geronimo Brănescu, potrivit news.ro.

Această criză este amplificată tocmai de incompetenţa celor care ar trebui să acţioneze şi să ţină lucrurile sub control. Am fost confruntat cu astfel de situaţii şi când am fost ministru al Agriculturii, şi la nivel european şi de fiecare dată s-a dovedit că atunci când acţionezi la timp, structurat, lucrurile pot fi ţinute sub control. Deci nu există scuze că această infecţie este atât de gravă încât nu avem elemente şi nu ştim cum să acţionăm. (…) Dezastrul care deja e aici şi se anunţă a creşte putea fi evitat, dezastrul nu e datorat doar virusului pestei ci şi incompetenţei şi indiferenţei. N-au luat în considerare documente care existau. (…) Cineva trebuie să plătească pentru asta prin asumarea responsabilităţii şi asta cât mai repede”, afirmă Cioloş.

Virusul acesta nu cunoaşte frontiere. (…) Când partenerii tăi comericiali nu mai au încredere în tine, te afectează economic. Riscăm nu doar să nu mai putem exporta carne de porc şi să distrugem sectorul zootehnic, dar vom creşte importurile. Procesatorii nu vor mai putea valorifica produsele locale, iar importul înseamnă creşterea preţului la raft. Creşterea preţurilor la produse alimentare înseamnă inflaţie. Poveştile despre creşteri şi salarii vor deveni legende”, a explicat fostul comisar european pentru agricultură.

El a mai spus că nu este prima dată când România s-a confruntat cu o astfel de criză, pesta porcină fiind eradicată în urmă cu zece ani, iar în 2016, Guvernul său a evitat răspândirea virusului tocmai pentru că a luat măsuri rapide. Cioloş a amintit două hotărâri de Guvern, una referitoare la reorganizarea ANSVSA astfel încât să poată acţiona mai rapid, şi o alta „care ar fi trebuit să fie o biblie pentru cei care acţionează acum”, care prevedea un plan de contingenţă pentru răspândirea virusului. Dacian Cioloş reproşează actualului Guvern că nu a respectat aceste acte normative şi nici nu a luat măsuri în 2017, când Comisia Europeană a oferit un raport cu recomandări după apariţia primului focar de pestă porcină.

Doar 3 la sută din cei care au făcut cereri de despăgubiri şi-au primit banii, a mai precizat Cioloș, care a făcut apel la Guvern să spună public că există bani pentru aceste despăgubiri, mai ales în condiţiile în care Executivul ar putea recupera aceşti bani de la Uniunea Europeană.

„Când apare un astfel de focar, porcii ar fi trebuit incineraţi imediat, nu îngropaţi, nu aruncaţi pe Dunăre, nu transportaţi cu remorca descoperiţi dintr-un loc în altul, nu ţinuţi acolo ca să apară canibalism între porci. Porcii trebuie sacrificaţi imediat. În zona respectivă trebuie controlat strict ce intră şi ce iese, pentru că se transmite virusul şşi prin mijloacele de transport. iar pentur asta nu trebuie să intervină doar ANSVSA, ci şi poliţia şi jandarmeria pentru a controla circulaţia în zonele respective, autorităţile locale. Trebuie să înceapă comunicarea imediat, pentru ca oamenii să ştie ce au de făcut şi să aibă încredere, pierderile trebuie rambursate imediat, pentru ca oamenii să aibă încredere că poţi ţine lucrurile sub control”, a adăugat Cioloş.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *