Skip to content
Europa

Dacian Cioloş, în plin conflict în interiorul Renew Europe. Val de nemulţumiri la adresa co-preşedintelui USRPLUS

Inquam Photos / Virgil Simonescu
" "

Renew Europe, al treilea grup ca mărime în Parlamentul European, este marcat de un conflict intern între foștii liberali și democrați din ALDE (european), pe de o parte, respectiv conducerea grupului și delegația franceză din partidul lui Emmanuel Macron, pe de altă parte. La adresa lui Dacian Cioloș, liderul de grup, există o nemulțumire tot mai mare.

Dacian Cioloș, tot mai contestat în interiorul Renew Europe

" "

Tot mai mulți membri ai Renew Europe sunt nemulțumiți de prestația lui Dacian Cioloș, în contextul în care multe delegații naționale simt că au fost date la o parte și că, în general, grupul a ratat ocazia de a se prezenta drept o alternativă viabilă la Partidul Popular European (PPE) și Social Democrați (S&D), a explicat o sursă din interiorul grupului.

După aproape doi ani, majoritatea delegațiilor înțeleg acum că grupul nu este condus de un membru ALDE, au văzut că am pierdut o grămadă de oportunități, am fi putut fi mult mai eficienți”, a spus sursa, adăugând că problemele au devenit și mai proeminente după situația de săptămâna trecută din PPE, care a semnalat o posibilă „mișcare de trupe” în Parlamentul European.

PLUS-ul lui Dacian Cioloș nu este membru al ALDE (european). Nici formațiunea președintelui francez Emmanuel Macron, LREM, nu este, însă toți eurodeputații lor fac parte din grupul Renew Europe în Parlamentul European.

Încrederea politică se erodează și frustrarea este destul de semnificativă în acest moment. Multe delegații sunt acum angajate să construiască o nouă agendă politică pentru a doua jumătate a mandatului”, a adăugat sursa.

Astfel, dacă se ajunge la o masă critică, grupul ar putea să ceară declanșarea unor alegeri interne și să încerce să îl înlăture pe Dacian Cioloș din funcție, scrie b1.ro.

Fidesz s-a retras din PPE. Dacă partidul ungar de guvernământ ar merge la grupul conservatorilor și reformiștilor, numărul eurodeputaților ECR ar crește de la 63, la 74.

Mai mult decât atât, dacă Fidesz reușește să îl convingă și pe Matteo Salvini să treacă de la grupul Identitate și Democrație (ID), la ECR, acesta din urmă va depăși Renew Europe ca număr de parlamentari (102 față de doar 97) și va deveni al treilea grup ca mărime din Parlamentul European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *