Skip to content
Opinii & Analize

Dacian Cioloș încearcă divizarea taberei Dan Barna pentru a cuceri noul USRPLUS

Dacian Cioloș a anunțat, luni, că va intra în cursa pentru funcția de președinte USRPLUS și va fi principalul adversar al lui Dan Barna. Bătălia dintre cei doi va fi decisivă și pentru alegerile din 2024, unde ambii își doresc fotoliul de la Cotroceni.

Dacian Cioloș intră cu ambiții mari în competiția internă din USRPLUS, însă marea lui șansă să câștige este aceea de a convinge un alt userist să se implice în luptă, pentru a divide voturile lui Dan Barna. În prezent, lupta din USRPLUS este de partea lui Dan Barna, care și-a asigurat victoria în circa 29 de organizații județene, potrivit datelor prezentate de PS News. Vor fi aproximativ 1.200 de delegați la Congresul USRPLUS, iar teoretic Dan Barna poate obține majoritatea voturilor.

Tot luni, Dacian Cioloș a anunțat că își dorește și alți candidați în lupta pentru funcția de președinte USRPLUS.

Eu sper să mai fie și alți candidați, pentru că asta înseamnă un partid viu, un partid sănătos: să fie cât mai mulți oameni care candidează”, a spus fostul premier în fața jurnaliștilor. Dar interesul lui nu e democrația din partid, ci un calcul simplu: dacă Dan Barna împarte voturile cu un alt userist, atunci Cioloș va obține conducerea USRPLUS.

De asemenea, Dacian Cioloș își pregătește și o strategie de rezervă, dacă nu va reuși să introducă un alt adversar în competiție. În apropierea alegerilor, Cioloș ar putea anunța că nu mai candidează pentru funcția de președinte sau împreună cu Barna va inventa o nouă funcție în partid pentru a rămâne aproape de conducere.

Cioloș este interesat de alegerile interne din USRPLUS doar dacă va avea șanse reale să le câștige. Dacă va simți că poate obține majoritatea voturilor, atunci va prelua conducerea și îl va izola pe Dan Barna. Fără șanse reale la victorie, fostul premier va trece la planul B.

Să nu uităm că în 2016, când Dacian Cioloș era curtat de PNL, acesta voia funcția de președinte al partidului și să-și instaleze prietenii în funcții importante. PNL nu a acceptat aceste cereri absurde și toată discuția s-a terminat fără niciun rezultat.

Chiar dacă nu vrea să arate, Cioloș e un politician obsedat după putere și nu face altceva decât să caute puterea. Până în prezent, n-a câștigat puterea prin vot, ci doar i-a fost oferită pe tavă cu diferite funcții din care a servit foarte bine grupul de influență din jurul său.

În 2019, când fostul premier se zbătea să devină președintele grupului Renew Europe, din Parlamentul European, a reușit să câștige doar după ce Nathalie Loiseau, fost ministru francez, s-a retras din cursă. Loiseau a fost atacată de mass media din Franța și criticată pentru anumite declarații, lăsându-i cale liberă lui Cioloș. Într-o competiție Loiseau-Cioloș, europarlamentarul român nu ar fi avut șanse să câștige deoarece victoria se decidea cu voturile francezilor.

Alegerile interne din USRPLUS sunt un examen important pentru cariera politică a lui Cioloș. În cazul în care nu va avea șanse la victorie, va încerca să evite să fie învins la vot de Dan Barna, pentru că în 2024 toți oamenii își vor pune următoarea întrebarea: Dacă n-a fost capabil să convingă 1.200 de useriștii să-l voteze pentru funcția de președinte de partid, de ce ar fi capabil să convingă milioane de români să-l voteze la alegerile prezidențiale?

Dacian Cioloș a obținut puterea doar când i-a fost oferită și când adversarii lui s-au retras din cursă. De data aceasta va încerca să dividă USR și să stârnească conflicte pentru a atrage de partea sa toți useriștii care nu-l mai vor pe Dan Barna. Totodată, cariera politică a lui Dacian Cioloș este și una a trădărilor. Tot în 2016, Dacian Cioloș ajungea premier cu voturile PNL și după ce Iohannis îl desemnase pentru această funcție. Câteva luni mai târziu, a sabotat campania electorală a liberalilor și i-a lăsat singuri împotriva PSD. Dan Barna trebuie să gestioneze foarte bine aceste alegeri, altfel riscă să se trezească fără partid. Oricum USR-ul de azi e un partid al trădărilor, dacă ne amintim cum a ajuns președinte Dan Barna și cum a menținut controlul în ultimii ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *