Skip to content
Editorial Opinii

Dacian Cioloș, martor și complice la distrugerea Uniunii Europene de către Macron și Merkel

marius constantin

Dacian Cioloș a fugit după funcții la Bruxelles și s-a ales cu rolul de marionetă a lui Emmanuel Macron, președintele Franței. Dacian Cioloș a tras sforile la Bruxelles și a fost numit de Macron în funcția de președinte al grupului Renew Europe, ceea ce înseamnă că va fi puntea de legătură dintre liderul francez și grupul european. 

Dar ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Bruxelles este o anulare a tratatelor și principiilor europene. în care voința cetățenilor a fost ignorată, iar marii lideri și-au instalat apropiații în funcții cheie, chiar dacă aceștia sunt incompetenți sau penali.  

Comisia Europeană, pe mâna unui incompetente

Grupul european Renew Europe a călcat în picioare Spitzenkandidat-ii care timp de mai multe luni de zile au fost în campanie pentru a conduce Comisia Europeană. Singurul cu șanse reale a fost Frans Timmermans, însă țările din Est – Ungaria, Polonia, Bulgaria, Cehia, România – au depus tot efortul să-l împiedice să ajungă la conducerea CE, cu ajutorul Italiei. Marii favoriți – Weber și Timmermans – s-au văzut eliminați din orice competiție. 

Comisia Europeană a ajuns pe mâna unui incompetente care nu are experiența necesară. Emmanuel Macron l-a refuzat din același motiv pe Manfred Weber, însă a acceptat-o pe Ursula von der Leyen. 

Franța și Germania lasă Uniunea Europeană pe mâna unui politician care a condus câțiva ani ministere în Germania, însă n-are nicio experiență în politică externă, în politica de securitate sau politică europeană. Ursula von der Leyen este din start cel mai slab președinte al Comisiei Europene de la înființarea Uniunii, neavând nici experiență în domeniu, și nici pregătire profesională (a terminat Facultatea de Medicină). Numirea ei a fost agreată deoarece știe să răspundă la comenzile celor care o conduc, iar de-a lungul timpului s-a visat „doamna de fier” a Germaniei cu poziții ferme împotriva euroscepticilor sau chiar împotriva americanilor ce au criticat Europa. 

Dacian Cioloș a contribuit la această încălcare a tratatelor europene și a fost unul dintre cei care a practicat jocurile de culise. Am asistat la jocuri politice nestransparente, care au călcat în picioare votul cetățenilor exprimat în luna mai.  Dacian Cioloș a profitat de toate aceste slăbiciuni pentru a-și asigura funcții la Bruxelles în următorii 5 ani, a trecut în tabăra lui Macron, a ajutat Franța să-și atingă obiectivele și a neglijat interesele României. 

În următorii ani se va observa și mai bine distanța dintre Uniunea Europeană și cetățenii europeni, lucru care va spori euroscepticismul. 

Prăpastie între Vest și Est

Plin de oportunism și disperat după funcții, Cioloș nu s-a gândit niciodată la cum va arăta Uniunea Europeană după negocieri. Acum tabloul UE este unul trist și dezolant: prăpastie între Vest și Est, prăpastie între liderii politici și cetățeni. 

Emmanuel Macron, împreună cu grupul său Renew Europe, a izolat România și toate statele din Europa Centrală și de Est. Ungaria, Polonia, Bulgaria, România nu mai contează în ochii binomului Franța-Germania, care a acaparat toate funcțiile importante în Uniunea Europeană. Dacian Cioloș se pare că a devenit peste noapte francez, în loc să iasă public și să spună că Europa de Est merită o funcție în UE, așa cum a făcut președintele Iohannis. 

Sprijinirea lui Kovesi este ca o consolare inutilă. Emmanuel Macron nu este oricum un lider care să-și schimbe părerile într-un timp atât de scurt. Dacă n-a vrut-o de la bun început, nu o va dori nici acum. Apoi dacă va fi sprijinită de Macron, Kovesi va pierde cu siguranță sprijinul PPE și al Social-Democraților. Pentru a respecta corectitudinea, procedura de numire a procurului general european trebuie reluată de noul Parlament. 

Dacian Cioloș, sprijină penalii la Bruxelles

Grupul Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, a sprijinit-o atât pe Ursula von der Leyen pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, cât și pe Christine Lagarde pentru funcția de președinte al Băncii Centrale Europene. Ambele au probleme cu justiția. 

Ursula von der Leyen este acuzată în Germania pentru nepotism și pentru că a cheltuit suspect bugetul Ministerului Apărării, pe niște firme care au primit sute de milioane de euro însă nu și-au respectat obligațiile din contract. De asemenea, un consultant de la firma care a primit contracte cu Ministerul Apărării a fost angajat de von der Leyen la Minister. O întreagă telenovelă despre corupție care se poate termina cu o condamnare pentru actualul președinte al Comisiei Europene. 

Christine Lagarde a avut probleme asemănătoare în Franța, pe vremea când era ministru al Economiei. Ea și-a recunoscut vinovăția, însă nu a primit nicio pedeapsă din partea instanței, chiar dacă judecătorii au condamnat greșeala ei. Mai multe despre scandalul din trecutul lui Lagarde puteți citi în acest articol.

Dacian Cioloș, un mare fan al „fără penali în funcții publice”, n-a ieșit să spună că aceste femei ar avea probleme cu justiția și că ele n-ar trebui să ocupe funcții publice. Campania anti-penali, anti-corupție funcționează doar la București, pentru că în Europa nu-i dă voie Macron să vorbească. 

Federalizare și dictatură

Unul dintre marile vise ale Ursulei von der Leyen este federalizarea Uniunii Europene, pe modelul Statelor Unite, ceea ce înseamnă că statele membre vor renunța treptat la mare parte din suveranitate. Acest proiect, dacă va fi pus în aplicare, va fragmenta Uniunea Europeană, iar unele state vor cere ieșirea, prima pe listă ar putea fi chiar Italia. 

Viziunea lui Cioloș de Uniune Europeană puternică este o Uniune Europeană controlată de marile puteri, nu una în care fiecare stat să aibă un cuvânt de spus și să existe ajutor reciproc. Franța și Germania riscă să rupă visul european, iar modul în care au negociat funcțiile și le-au împărțit între ele ne arată că n-au învățat nimic din Brexit. 

Așa cum s-a văzut și în timpul crizei economice, în Uniunea Europeană nu contează cetățenii. Cetățenii sunt buni doar când fac profit pentru marile companii și bănci, în rest sunt ignorați și forțați să accepte deciziile marilor lideri. Uniunea Europeană devine mai mult o dictatură în care cei mari îi obligă pe cei mici să accepte deciziile lor. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *