Skip to content
Politică

Dacian Cioloș vs. Ludovic Orban, o luptă politică pentru Guvern și alegerile prezidențiale

Inquam Photos / George Călin
" "

Dacian Cioloș și Ludovic Orban sunt cei doi politicieni care în următorii ani ar putea domina scena politică din România. Până să ajungă la o confruntare directă, aceștia vor trebui să treacă de etapa din interiorul partidului. Dacian Cioloș are nevoie să fie ales președinte al USRPLUS, iar Ludovic Orban vrea să-și asigure un nou mandat de președinte PNL. Ambii sunt contestați în partid și vor trebui să muncească foarte mult pentru a-și convinge colegii.

Dar odată ce aceștia vor ajunge la conducerea celor două partide, scena politică din România va deveni mult mai limpede pentru următorii ani. O schimbare a conducerii USRPLUS și PNL va implica și schimbări în Guvern, deoarece vin alți oameni, cu alte pretenții sau cu alte rețele de influență. Dacă până acum negocierile s-au purtat între mai multe tabere, după alegerile interne din partide vor fi doar două mari tabere: Ludovic Orban și Dacian Cioloș.

" "
" "

Obiectivul celor doi politicieni îl reprezintă alegerile prezidențiale din 2024, dar până atunci au nevoie să conducă România și să aibă rezultate cât mai bune. Fotoliul de premier nu reprezintă neapărat un mare succes sau un ajutor pentru alegerile prezidențiale. Niciun premier n-a reușit să câștige alegerile prezidențiale, din 1990 și până astăzi. Într-un mod sau altul, Ludovic Orban și Dacian Cioloș vor dori să controleze guvernul și să-și asume răspunderea politică pe plan național, pentru a strânge toată notorietatea de care au nevoie.

După 10 ani cu Klaus Iohannis, cetățenii români vor dori un președinte cu un comportament complet diferit. Cine va merge pe urmele lui Klaus Iohannis nu va face decât să-și atragă un val de antipatie, iar Dacian Cioloș pare cel mai predispus la așa ceva. Modelul de politician „european” care stă în Franța și vine în România doar în vizită, nu-l va ajuta deloc pe Dacian Cioloș care nu poate convinge milioane de români să-l voteze. Tocmai de aceea va căuta revenirea pe scena politică națională, imediat după ce va prelua USRPLUS, iar aici scenariile pot fi numeroase: o tentativă de a prelua conducerea guvernului, înlocuirea lui Dan Barna în funcția de vicepremier sau asumarea conducerii unui minister. Dacian Cioloș e un politician care toată viața sa a alergat după funcții și nu se va mulțumi doar cu rolul de președinte de partid.

Dar lupta dintre Dacian Cioloș și Ludovic Orban ar trebui să se decidă înainte de începutul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Astfel, urmează trei ani în care fiecare va trebui să demonstreze că este cel mai bun candidat al unei posibile alianțe PNL-USRPLUS. Dacă vor intra separat în campania electorală, riscă să nu câștige niciunul dintre ei, deoarece atât PNL, cât și USRPLUS vor scădea în sondaje după perioada de guvernare.

Ideal pentru ei ar fi să-și asume guvernare după această perioadă dificilă pentru economie și să se auto-promoveze ca fiind salvatori ai patriei. Dacă în următorii ani România va începe să aibă creștere economică și va putea mări cheltuielile, atunci Orban sau Cioloș vor face totul pentru a prelua conducerea Guvernului și să-și asume rolul de premier care mărește salariile, pensiile, investiții și așa mai departe. În cazul în care economia nu-și revine foarte mult anul acesta sau anul următor, vor avea mari probleme pentru alegerile prezidențiale din 2024.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *