Skip to content
Politică

Daciana Sârbu pune piciorul în prag în cazul rispei alimentare din UE

ziarobiectiv.ro6

Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu pune pe masă problema risipei alimentare care atinge cote alarmante, în timp ce sărăcia și malnutriția macină zi de zi Europa.

„88 de milioane de tone de alimente au fost risipite in Uniunea Europeana in 2012. Iar la nivel global, aproape o treime din alimente ajung la gunoi. Costul real este urias, pentru ca el reflecta cheltuielile implicate in producerea alimentelor: cu energia, apa, transportul, ingrasamintele si tot ce tine de sol. La fel de mari sunt si costurile asociate: emisiile de carbon, poluarea apei, degradarea solului si a ecosistemelor”, a subliniat eurodeputata, care a adaugat ca „este si o problema morala si politica, nu doar una ce tine de alimentatie. Cantitati enorme de hrana sunt irosite, in timp ce un numar foarte mare de europeni, inclusiv copii, se confrunta cu saracia si malnutritia”susține Daciana Sârbu, potrivit europalamentariisd.

Discuția cu privire la rispia alimentară trebuie să aibă în vizor și contextul mai general, care cuprinde realități dramatice:

Trebuie sa ne uitam la celelalte fenomene care coexista cu aceasta risipa a hranei. In Uniunea Europeana, 55 milioane de persoane nu isi permit o masa de calitate o data la doua zile (potrivit datelor din 2014). 25 de milioane de copii sunt expusi riscului de saracie sau excluziune sociala in UE, conform datelor din 2015. Estimarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca 25% dintre copiii de varsta scolara din Europa sunt deja supraponderali sau obezi, iar obezitatea este in multe cazuri o consecinta a malnutritiei, adica a alimentatiei inadecvate care nu contine nutrientii necesari pentru ca organismul sa se mentina sanatos. Acesta este tabloul general pe care nu-l putem ignora, atunci cand constatam ca media anuala a risipei alimentare e de 173 kg pe cap de locuitor al UE„, a mai sus’inut europarlamentarul SD.

Daciana Sârbu este și vicepreședinta Comisiei de Mediu din PE și trage numeroase semnale de alarmă cu privire la risipa alimentară din Uniunea Europeană și consideră că este nevoie de aplicarea unor măsuri mai puternice care să opreasă acest fenomen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *