PSnews

Opinii

Daddy Flaușatul înghite „relaxat” broască după broască

Băiat de milițian, născut într-o comună amărâtă, dar al cărei nume avea să-i dea fiori 50 de ani mai târziu, Daddy Flaușatul a făcut de toate-n viață. Şi când spun “de toate”, mă refer la acele compromisuri pe care un politician mic și cu palmares modest trebuie să le facă pentru a crește mare. A dat cu sapa, a lipit afișe, a împărțit pomeni electorale așa cum se obișnuia pe vremuri și a lustruit posterioarele celor care s-au născut șefi în politica românească.

Exact asta făcea la el la țară Liviu Dragnea, căci fix despre el este vorba, pe la mijlocul anilor ’90, în timp ce se uita cum granzii în frunte cu Petre Roman, dau ora exactă de la București. Hulpav din fire,  a avut însă răbdare. A dat din coate, a pus ban pe ban și și-a construit cumpătat ascensiunea. A schimbat partidele, a fidelizat baroni din teritoriu, a făcut alianțe și a jucat tenis cu Sistemul. Adică fix cu aia pe care îi injura la televizor dimineața, dar pentru care nu avea o problemă să facă pe copilul de mingi după-masa. Ba i-a suportat și ifosele cârlanului Ponta, un june aflat la pubertate politică, dar propulsat la cârma unui partid mamut de jocurile unor păpușari bătrâni.

Asemeni fiarei lihnite de foame, care pândește din boscheți cum prada i se perindă pe sub nas, dar ezită să atace de frică să nu fie prea devreme, a adulmecat și Dragnea Puterea. Iar când s-a înfipt în jugulara ei, a strâns-o pe toată și s-a încolăcit în jurul ei ca un piton uriaș.  Momentul lui de glorie, pentru care a asudat și la care a jinduit toată viața, a venit cu puțin inainte de 55 de ani!

Urmarea acestei epopei teleormănene este pe cale să fie una de coșmar pentru Daddy Flaușatul. După episodul Grindeanu “Alunecosul” a venit lovitura lui Tudose “Bolovănosul”. Deși părea un soldat credincios, premierul Mihai Tudose a fost mult mai abil decât junele Grindeanu, ce s-a aruncat imediat în brațele unui sistem ce nu l-a putut salva. Tudose a folosit un sondaj de opinie ce i-a picat mănușă, pentru a-l prinde pe Dragnea de ce are el mai sensibil. Iar cum liderul PSD era cu pantalonii-n vine în fața partidului, după eșecul cu Grindeanu, a fost nevoie de o simplă mișcare de strangulare, pentru ca premierul să obțină ce vrea. Dorința lui Tudose a fost să scape de amazoanele lui Dragnea, care-i suflau în ceafa guvernării.

Poate asta era singura dorință a lui Tudose, dar omul cu siguranță s-a prins acum că are în palmă peștișorul de aur. Ușurința cu care Daddy Dragnea a cedat presiunii arată starea jalnică în care a ajuns. Nu și-a mai strâns baronii să îl intimideze pe Tudose, nu a mai mârâit la el, ci pur și simplu i s-a supus ca unui mascul Alfa. Iar asta au simțit-o cu siguranță toți pesediștii de la vârf. Care, fraieri ar fi acum, să nu-l facă și ei pe Dragnea să mai înghită broaște: să ceară funcții noi prin deconcentrare, inițiative legislative cu dedicație sau contracte pe unde se mai poate.

Frica paroxistică ce s-a instalat adânc în subconștientul lui Dragnea nu are legătură cu amenințările lui Mihai Toader de a pleca de la guvernare. Poate nici măcar nu are legătură cu perspectiva sumbră de a pierde toată puterea politică obținută atât de greu. Mai degrabă, vine de la semnalele subliminale pe care i le transmite statul de drept în ultima vreme, și care te trimit cu gândul la denumirea nefericită a comunei de care aminteam la început: “Gratia”. Concentrat pe problema asta, Daddy pare să nu mai fie în stare să lupte și cu propriii colegi dornici să-i ia locul.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi