Skip to content
Politică

Daea insistă să se dea-n spectacol cu oaia, DAR e mielușel când vine vorba de 8 probleme mari EXCLUSIV

economica.net + onegreenplanet.org
" "

Redacția PSnews.ro a primit miercuri o invitație de presă la un eveniment din Ploiești programat sâmbătă, unde ministrul Agriculturii, Petre Daea, va fi prezent la un eveniment din campania „Alege oaia”.

Pentru început, iată textul integral semnat de către Consiliul Județean (CJ) Prahova:

" "
" "

„Sâmbătă, 11 noiembrie 2017, ora 10:00, pe platoul din faţa Palatului Culturii din Ploieşti va avea loc evenimentul de informare şi promovare a consumului de carne şi produse din carne de oaie desfăşurat în cadrul unei campanii naţionale intitulată «Alege oaia» de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Autoritatea Sanitar Veterniară şi asociaţii din sectorul de creştere a ovinelor.

La eveniment vor participa Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader şi Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea”.

Veți spune că nu este nimic în neregulă cu ceea ce v-am arătat mai sus: un ministru al Agriculturii promovează consumul cărnii de oaie.

Da și nu: redacția PSnews.ro a inventariat câteva probleme mult mai serioase pe care Petre Daea pare să le fi uitat.

1. Carnea de porc

Pentru că tot este vorba despre carne, ținem să vă amintim că lucrurile merg mult mai greu în cazul promovării consumului de carne de porc, pentru care Guvernul a promis „susținerea financiară a maternităților de suine” – mai precis: „pentru un număr de 100.000 scroafe se va aloca 3.000 €/cap”. Ultimele știri apărute în presă arată imaginea unui Daea care stă la mila Comisiei Europene. Nu am insista asupra acestei probleme dacă ea nu ar fi fost prinsă în vestitul program de guvernare, gloriosul text cu care PSD-ul defilează de aproape un an și pe care ți-l bagă pe gât ori de câte ori le pui în față oamenilor lui Liviu Dragnea oglinda propriilor scandaluri interne. (Găsiți detalii AICI, la pagina 31 a textului și 29 a PDF-ului.)

2. Subvențiile

Aici este o situație de tipul „una caldă, una rece”. Într-adevăr: 2017 este un an în care fermierii au primit bani mai repede decât în alți ani, dar deocamdată i-au primit cu țârâita – sumele nu le-au sosit în integralitate.

3. Softul de la APIA

Licitația privind softul de la APIA prin care se alocă subvențiile este BLOCATĂ de diverse contestații. La finele lunii septembrie, ministrul a spus doar că „îl paște teama”. Vajnicul cruciat al oii nu a putut produce altceva decât un tremurici.

4. Legea supermarketurilor

Actul normativ a fost promulgat de către președintele Klaus Iohannis încă de pe 11 iulie 2016. În teorie, legea promite o adevărată revoluție, obligând centrele comerciale să aibă pe rafturi 51% produse românești. În realitate, nici guvernanții tehnocrați, nici cei PSD-iști nu s-au urnit să o pună în aplicare. În prima parte a anului, Petre Daea promitea că va elabora normele de aplicare; pe urmă, s-a plâns că România riscă infringement din partea UE; în final, s-a așternut tăcerea ca praful peste rafturile hypermarketurilor.

5. Protecția produselor românești

Sigur că UE are niște reguli privind piața comună și libera circulație a mărfurilor, dar nici Petre Daea, nici alt oficial al statului român nu au dat dovadă de prea multă coloană vertebrală în susținerea produselor românești pe piețele străine – și aici nu vorbim doar de Uniunea Europeană.

6. Dublul standard al alimentelor

În vară, ministrul Petre Daea a organizat dezbateri soldate cu un raport privind dublul standard al alimentelor din hipermarketuri, demnitarul concluzionând: „9 alimente din 29 analizate sunt diferite faţă de ţările din Vest”. A dat asigurări că a trimis scrisori către Comisia Europeană, că a tras de mânecă mai mulți europarlamentari, apoi… din nou tăcere.

7. Importurile excesive

Paradoxul face ca, deși ultima perioadă să fi fost una excelentă pentru agricultura românească, balanța comercială este marcată de un dureros dezechilibru la importuri. Mai pe românește: chiar dacă producem din plin, continuăm să importăm excesiv.

8. Politica Agricolă Comună

Vorbim aici despre PAC-ul de după 2020. În 2019, România este programată să preia președinția Consiliului Uniunii Europene. În schimb, autoritățile de la București nu au schițat nicio viziune pentru ceea ce va urma după ei. Situația este cu atât mai rușinoasă, cu cât Bulgaria (vecinul către care arătăm când vrem să ne consolăm că nu suntem chiar cei mai pârliți din UE) a formulat deja un punct de vedere.

Am scris întreg textul acesta ca să vă demonstrăm că, dincolo de oi, miei, berbeci și băi de mulțime, Petre Daea ar face bine să nu uite nici probleme mult mai cronice, precum cele prezentate mai sus. Altminteri, demnitarul dă impresia unui ministru care își irosește curajul numai pe mize mici. Iar asta l-ar arunca într-o zonă caricaturală, cu atât mai mult cu cât vine în contradicție cu imaginea pe care Daea încearcă să și-o construiască: de ministru energic, care trage tare pe tarlaua lui (a se citi: „portofoliu”) și care defilează sub nemuritoarele versuri: „Hei-rup, hei-rup! Cad stânci de fier/ În lupta dusă de brigadieri”.

Mai spunem doar atât și încheiem: multă lume râde de Petre Daea că a rămas cantonat în imagologia Epocii de Aur. Ca să fim sinceri: în cazul în care măcar jumătate dintre problemele expuse mai sus ar fi rezolvate, nu ne-ar deranja dacă ne-am pomeni într-o zi cu o amplă manifestație populară pe vreun stadion (ca de 23 August), unde mulțimea să îi alcătuiască lui Petre Daea portretul din trupuri umane și să îi scandeze numele. Ar fi ceva mult mai de efect decât ghiorlăneala aia de petrecere aniversară, despre care PSnews.ro a scris deja.

CITIȚI ȘI: FOTO INEDIT: Pomana oii. Ministrul Daea și-a îndopat directorii cu pastramă, vin şi banane EXCLUSIV

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *