Dăianu (CF): România stă încă relativ bine în ceea ce priveşte datoria publică

Daniel Dăianu
Sursa foto:Daniel Dăianu/SNSPA

România stă încă relativ bine în ceea ce priveşte datoria publică, în jur de 50%, dar necazul nostru îl constituie deficitul bugetar, a declarat, marţi, Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, la conferinţă cu tema „Anul Financiar 2024”, organizată de FinMedia şi Piaţa Financiar.

„În Europa acum s-a ajuns la o înţelegere între Parlament şi Comisie, Consiliu în privinţa noii structuri de guvernanţă economică, noile reguli fiscale, care sunt noi şi nu prea noi. Ce se încearcă în esenţă este de a face sistemul de guvernanţă să fie mai flexibil. De ce? Pentru că, urmare a crizei financiare, pandemiei, a consecinţelor, nevoii de a finanţa tranziţia energetică şi nu ultimamente din cauza războiului din Ucraina, care are efecte uneori devastatoare, datoriile publice au crescut foarte mult. Deşi imediat după prima intervenţie a băncilor centrale şi iniţierea programului de QE, relaxare cantitativă, a existat un angajament ferm de a reveni cu traiectorii pe o pantă descendentă, traiectorii de evoluţie a datoriilor publice care crescuseră foarte mult. Îmi aduc aminte că în Irlanda deficitul bugetar depăşise 30% pentru că preluaseră necazurile din bilanţurile băncilor comerciale. Dar acum s-a ajuns la o înţelegere. Se doreşte această flexibilitate. Avem nu puţine state europene care au datorii publice de peste 100% din PIB. Acum ai spune da, România stă foarte bine. România, în ceea ce priveşte datoria publică, anticipez puţin, stă încă, hai să spunem, relativ bine. Pentru că să ai o datorie publică în jur de 50% pare, să spunem, rezonabil”, a spus Daniel Dăianu.

Media datoriei publice în zona euro este de peste 80% din PIB.

„Necazul nostru este altul, este dimensiunea deficitului bugetar, care nu are o componentă conjuncturală, care ar dispărea, să spunem, fie şi în mod gradual, de la sine. Faptul că s-a revenit la normal cu veniturile şi cheltuielile are componentă structural, oricât de controversată ar fi această noţiune de deficit structural”, a afirmat Daniel Dăianu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL