Skip to content
Politică

Dan Barna amenințat de ultimele cifre din sondajele de opinie. Posibila surpriză de la congresul USRPLUS din toamnă

Inquam Photos/Raul Stef

Ultimul sondaj al Inscop Research arată că PSD și PNL și-au păstrat în linii mari scorurile obținute la alegerile parlamentare din decembrie 2020, în timp ce AUR a crescut și beneficiază de mai mult sprijin acum decât USRPLUS. În mod normal, acest lucrul reprezintă un semn rău pentru Dan Barna în contextul confruntării interne cu Dacian Cioloș pentru șefia formațiunii.

Parcursul USRPLUS din ultimii ani

La alegerile europarlamentare din 2019, USR- PLUS a obținut un scor record, 22,4% la doar 0,1% procente în spatele PSD în 4,6% în spatele PNL. De atunci încolo însă, formațiunea s-a aflat pe un trend descendent și s-a stabilizat la finalul anului 2020 în jurul procentului de 14-15%. La alegerile prezidențiale din 2019, Barna a încercat să profite de valul de simpatie de care se bucura USR-PLUS și a vânat fotoliul de la Cotroceni sau o finală cu Klaus Iohannis care să îi aducă astfel un aport de imagine substanțial. A eșuat însă în ambele obiective. USR-ul lui Barna a suferit o înfrângere rușinoasă la prezidențialele din 2019, iar finala s-a jucat între Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis, acesta din urmă obținând o victorie relaxată.

La alegerile parlamentare din decembrie 2020, USR-PLUS scăzuse deja la 15,37%. Față de anul 2019, formațiunea pierduse deja peste 7 procente, iar picajul continua în sondajele de opinie. Ultimul sondaj, cel publicat de Inscop Research arată că USR-PLUS a ajuns între timp la 13,2%, sub formațiunea anti-sistem AUR. Lucrul acesta ar putea da de gândit multora din partid. Dacian Cioloș ar putea fi privit de tot mai mulți drept figura salvatoare din USR-PLUS care poate opri picajul formațiunii și poate readuce USR-PLUS în primele trei forțe politice ale țării.

Bătălia pe filiale din interiorul USR-PLUS arată un avantaj zdrobitor pentru USR. Formațiunea a obținut majoritatea în 34 de organizații județene din țară: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița, Botoșani, Brăila, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui și Vrancea. La Sibiu, Suceava și Mureș, chiar dacă șefia filialelor a fost câștigată de membri PLUS, tot USR are majoritate în Biroul Județean. Numărul delegaților USR la congresul din toamnă ar putea fi aproape dublu față de cel al PLUS, prin urmare ne-am putea aștepta ca Barna să se impună detașat.

Dincolo de posibilitatea încheierii unui soi de înțelegere între Barna și Cioloș cu privire la împărțirea puterii în USR-PLUS, rămâne realitate cifrelor din sondajele de opinie care arată că din 2019 USR-PLUS se află pe un trend descendent continuu. Or lucrul acesta nu are cum să nu trezească nemulțumiri în interiorul partidului. Cu Barna la cârmă, șansele sunt ca USR-PLUS să își continue parcursul descendent. De aceea mulți îi vor cere socoteală lui Barna pentru cifrele din sondajele de opinie. Mulți useriști s-ar putea răzgândi la congres și ar putea vota pentru liderul PLUS, sperând că astfel vor aduce un nou suflu formațiunii. În cazul acesta, orice fel de înțelegere între Barna și Cioloș ar fi anulată de votul de protest de la congres. Este un scenariu pe care liderul USR ar trebui să îl ia în calcul. Pe fondul cifrelor din sondajele de opinie am putea asista la un vot de blam dat lui Dan Barna, indiferent de dinamica înțelegerilor din USR-PLUS sau de victoriile USR din majoritatea filialelor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *