Skip to content
Alegeri Politică

Dan Barna calcă în picioare legea: propagandă electorală după încheierea campaniei FOTO

Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Dan Barna, candidatul USR-PLUS, la alegerile prezidențiale din 2019, continuă să facă propagandă online deși campania electorală s-a terminat cu mult timp în urmă. Dan Barna trece dincolo de lege, calcă în picioare legea sau efectiv n-o cunoaște. Sfidează regulile din campanie și se folosește de orice prilej pentru a răspândi ură împotriva celorlalte partide. 

De această dată, Dan Barna a publicat un mesaj electoral pe pagina sa de Facebook prin care îndeamnă oamenii să nu voteze PSD, lucru interzis de lege. Adică Dan Barna, cel care vrea anticorupție, calcă în picioare legislația pentru propriul său interes. 

" "

Într-un mesaj pe Facebook, Dan Barna a îndemnat oamenii la „#tur2faraPSD” ceea ce este evident un mesaj împotriva Vioricăi Dăncilă și un mesaj electoral. Acest îndemn de a nu vota PSD a fost publicat sâmbătă, 9 noiembrie 2019, la ora 21:44, după cum se poate observa în imaginea de mai jos. Precizăm că actuala campanie electorală s-a încheiat sâmbătă la ora 7 dimineața, deci cu 14 ore înainte ca Dan Barna să publice acest mesaj. 

Folosirea hashtag-ului „tur2faraPSD” transformă tot mesajul în unul electoral. Nu este vorba de un îndemn de a merge la vot, ci de a merge la vot și de a vota împotriva PSD pentru un tur doi fără PSD, așa cum cere explicit Dan Barna. Candidatul USR-PLUS îi îndeamnă pe oameni la modul cel mai direct să nu voteze PSD, ceea ce legislația în vigoare interzice. După încheierea campaniei electorale, candidații nu mai au voie să facă propagandă sau să îndemne cetățenii să voteze sau să nu voteze cu X.  

Potrivit legii 370/2004, art. 55, alin (t), constituie contravenție:

„continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat”

Dan Barna tocmai și-a îndemnat electoratul să nu voteze un anumit candidat, mai exact pe Viorica Dăncilă, din partea PSD. Este o încălcare evidentă a legii, iar cel care vrea să fie președintele României ne arată că ori nu cunoaște legea electorală, ori nu-i pasă de legi, după cum s-a văzut și în anchetele Rise Project. 

Art. 56, din aceeași lege, prevedere că această încălcare se sancționează cu o amendă între 1.500 de lei și 4.500 de lei. 

Redăm mai jos mesajul lui Dan Barna: 

„Impresionantă mobilizarea la vot a celor plecați, părinți sau copii ai noștri. Mulțumim!

Sper ca mâine noi, cei care am rămas, să arătăm că înțelegem la fel de bine miza acestor alegeri.

Pentru prima dată în 30 de ani de la căderea totalitarismului comunist să avem un #tur2faraPSD și să înlăturăm astfel, pentru mulți ani, ultima rămășiță de trecut.

România are nevoie de o schimbare profundă, după 30 de ani de stagnare, și doar noi putem să o facem, participând mâine, în număr mare, la vot.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *