Skip to content
Politică

Dan Barna, concluzie dură după gestul Letoniei contra Rusiei. Efectul bulgărelui de zăpadă în UE? EXCLUSIV

justitiecurata.ro

Liderul USR, Dan Barna (vicepreședinte al Comisiei de politică externă din Camera Deputaților), a acordat vineri seară o declarație pentru PSnews.ro, în care a tras o concluzie dură după gestul Letoniei de a anunța că va expulza unul sau mai mulți diplomați ruși de la ambasada din Riga bănuiți de implicare în activități de spionaj, ca reacție la otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal.

DETALII AICI: Letonia, decizie de ULTIMĂ ORĂ după otrăvirea fostului spion Skripal

Concret: Dan Barna a arătat că reacția Letoniei este una firească, ținând cont de tensiunile de lungă durată dintre statele baltice și Rusia.

Dacă privim faptul că mai multe state europene și-au declarat solidaritatea cu Marea Britanie, atunci și această reacție a Letoniei pare în aceeași linie de poziționare fermă și de condamnare. Mă refer la prezumția foarte puternică potrivit căreia în spatele a ceea ce s-a întâmplat în Marea Britanie se află Rusia. Astfel de reacții nu sunt neașteptate, mai ales că se știe că între statele baltice – în mod particular – și Rusia tensiunile sunt de mai lungă durată și mai complexe. Și pare o reacție destul de firească, mai ales că, în contextul european, Letonia este unul dintre statele care încearcă în mod firesc să țină aproape de Uniunea Europeană și de valorile pe care le promovăm. Și evident: solidaritatea cu Marea Britanie – chiar în context de Brexit – este firească și logică”, a punctat Barna.

Întrebat dacă Letonia ar putea crea efectul bulgărelui de zăpadă, servind drept exemplu pentru alte țări europene în sensul expulzării unor diplomați ruși, Dan Barna s-a arătat sceptic.

„E greu de spus la momentul acesta dacă se va crea efectul de bulgăre de zăpadă. Am văzut că declarații în sensul solidarității cu Marea Britanie au fost numeroase. Nu știu însă – dată fiind sensibilitatea relațiilor diplomatice – dacă multe state vor merge mai departe, dincolo de poziționările declarative ale miniștrilor de Externe”, a afirmat șeful USR-iștilor.

În ceea ce privește raportarea României la afacerea Skripal, Dan Barna a vorbit apreciativ despre mesajul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la București, chiar dacă a apreciat că acesta a fost „destul de subțire”.

„Noi, USR, și eu, personal, am semnalat în postările noastre că România ar trebui să aibă o poziție foarte fermă pe acest subiect. Și strict mesajul care a fost dat de Ministerul de Externe a fost dat în linia corectă – nu pot să nu constat lucrul acesta. Dar a fost o reacție totuși destul de subțire”, a încheiat președintele Uniunii Salvați România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *