Skip to content
Politică

Dan Barna, declarație promptă după sentința CJUE privind cuplurile gay: Un bun-simț absolut EXCLUSIV

turnulsfatului.ro

Deputatul Dan Barna – președintele Uniunii Salvați România (USR) – a acordat marți prima declarație pentru PSnews.ro după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât că statele membre UE trebuie să recunoască dreptul la liberă circulație a cuplurilor homosexuale căsătorite în alte țări.

CITIȚI ȘI: UPDATE CJUE, decizie istorică pentru România: Noțiunea „soț” cuprinde soții de același sex

Încă de la început, Dan Barna a apreciat hotărârea CJUE drept una „foarte firească”, ținând cont de principiul libertății circulației pe care se bazează Uniunea Europeană.

„Este o decizie foarte firească într-o Europă a libertăților și a libertății circulației. Vedem că decizia se referă de fapt la garantarea dreptului de liberă circulație a cetățenilor în Uniunea Europeană și a partenerilor acestuia. Decizia este dată prin această prismă. În sentință am văzut că este precizat foarte clar dreptul fiecărui stat de a recunoaște sau nu căsătoria între persoanele de același sex. Hotărârea nu intră în această direcție, ci pur și simplu punctează foarte explicit faptul că libertatea de circulație nu poate fi condiționată de tipul familiei (respectiv: de eventualitatea familiilor cu soți de același sex), precizându-se explicit că e o obligație neutră – aceea de a recunoaște libertatea de circulație.

Practic, Curtea Europeană nu face decât să spună că o căsătorie recunoscută de un alt stat aduce cu sine dreptul acelei familii de a putea călători – asta neafectând în niciun fel dreptul oricărui stat european să reglementeze cum consideră acest subiect (cel al căsătoriilor homosexuale – n.r.)”, a afirmat Barna pentru PSnews.ro.

Întrebat dacă se așteaptă ca după această veste de la CJUE să se inflameze spiritele în spațiul public autohton și să vedem un reviriment al discusurilor alarmiste, Dan Barna a răspuns: „Nu văd de ce ar trebui să se întâmple lucrul ăsta. Nu cred. Sper să nu se întâmple asta, pentru că nu există un temei”.

„Adică nu se schimbă nimic. Pur și simplu, Curtea Europeană spune că dacă tu ai o căsătorie recunoscută de un stat, poți să circuli cu partenerul tău de viață. Este o hotărâre de un bun-simț absolut. Nu văd nimic inflamator – nu e nimic diferit. Pentru România nu se schimbă lucrurile în niciun fel prin această hotărâre. Pur și simplu, statului român – ca oricărui stat european, de altfel – i se cere să recunoască dreptul familiilor de a călători. E un lucru foarte clar”, a completat USR-istul.

Confruntat cu faptul că PSD a bătut până acum monedă pe referendumul privind familia tradițională și întrebat dacă se așteaptă la o radicalizare a discursului social-democraților, Dan Barna i-a acuzat pe oamenii lui Liviu Dragnea de acapararea agendei publice cu un subiect marginal, în condițiile în care – în opinia șefului USR – România are alte probleme, mai grave.

„USR a avut o poziție foarte clară pe acest subiect, spunând limpede și explicit că aceasta nu este o temă prioritară pentru România, într-un stat în care persoane condamnate penal conduc statul român și vedem că de doi ani de zile discutăm numai despre justiție, și nu despre sănătate, infrastructură sau educație. Aceasta este o temă făcută să abată atenția populației de la ceea ce se întâmplă de fapt: de la degringolada din economie și de la abuzurile pe justiție. USR a spus foarte clar că aceasta nu este o temă, pentru că în România nu suntem în acea paradigmă în acest moment. Nu este aceasta prioritatea națională. Prioritatea națională este apărarea justiției, prioritatea națională este să nu mai avem penali în funcții publice”, a încheiat Barna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *