Skip to content
Politică

Dan Barna, în atenția DNA. Consecințele politice pentru USRPLUS în cazul unui dosar penal

Inquam Photos / Alexandru Busca

Proiectele europene administrate de vicepremierul Dan Barna ajung în atenția DNA, după ce Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF) a constatat că „au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”. Dosarele care au ridicat probleme de natură penală sunt „Punți Comunitare” și „SES-am deschide-te”, iar constatările vizează 4 persoane implicate în gestionarea fondurilor europene.

DLAF nu publică numele persoanelor vizate, dar precizează că acestea au deținut funcțiile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor)”. Dan Barna, liderul USRPLUS, a fost expert în ambele proiecte și ar putea avea mari probleme în fața procurorilor DNA.

CITIȚI ȘI: Grave probleme pentru Dan Barna: reclamat de DLAF la DNA, vicepremierul este suspectat de fraude cu fonduri UE

Pentru Dan Barna va fi sfârșitul carierei politice dacă va ajunge să fie anchetat de DNA, după ce DLAF a semnat „fapte de natură penală” în proiectele gestionate, în urmă cu mai mulți ani, de actualul vicepremier. Indiferent cum va reacționa liderul USRPLUS, nu va mai avea viitor în politica românească.

În cazul în care va fi anchetat, Dan Barna va avea soluția de a renunța în tăcere la funcțiile publice, începând cu cea de vicepremier. În același timp, guvernarea Florin Cîțu va fi aspru sancționată de opoziție în Parlament. De asemenea, Dan Barna se poate agăța de prezumția de nevinovăție și nu ar trebui să ne surprindă acest gest extrem de a ține cu dinții de funcții.

Dan Barna nu merită prezumția de nevinovăție, după ce timp de 5 ani USRPLUS a acuzat diferiți politicieni de corupție și i-a numit „penali” chiar dacă nu aveau dosare penale. USRPLUS a dus o întreagă campanie de manipulare cu discursul anticorupție, distrugând prezumția de nevinovăție.

Astfel, nu este exclus ca Barna să încerce să-și păstreze măcar funcția din partid, dar va avea mari problemele la Congresul care va decide noua conducere USRPLUS. Dacă DNA îl va ancheta pe Dan Barna, atunci Cioloș va avea cale liberă să preia partidul și îl poate constrânge pe Barna, în această perioadă plină de incertitudine, să renunțe la candidatura pentru funcția de președinte de partid.

Formațiunea politică riscă să piardă tot ce a construit în ultimii 5 ani și va fi redusă la tăcere cu toate discursurile „anti-mafia” sau „anti-corupție”. USRPLUS va deveni imediat un partid al corupției din România dacă Dan Barna va fi inculpat în dosarele DNA. „Fără penali în funcții publice” va rămâne doar o glumă amară pe scena politică.

La Iași, USRPLUS atacă constant PNL pentru scandalurile de corupție în care sunt implicați Costel Alexe, președintele CJ Iași, și Mihai Chirica, primarul Iașiului. Cu un Dan Barna anchetat de DNA, Cosette Chichirău va fi nevoită să uite discursurile anticorupție și să se așeze la masă pentru a negocia cu Chirica și Alexe.

Un astfel de scandal de corupție nu va fi plătit doar de către Dan Barna, ci de către întregul USRPLUS. Nu înseamnă că Barna a fost un lider absolut sau că partidul a fost construit în jurul său, ci USRPLUS a funcționat pe o ideologie anticorupție și antisistem. Într-un scenariu extrem, oamenii fideli lui Barna vor critica DLAF și DNA. Inclusiv USRPLUS își va juca viitorul pe scena politică deoarece acest scandal i-ar putea bântui până la următoarele alegeri din 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *