Skip to content
Politică

Dan Barna, ”invitație” cu prezență obligatorie la DLAF. Pîrvulescu: Va trebui să se prezinte și să dea toate explicațiile necesare

psnews.ro

Contactat de PS News, analistul politic și politologul Cristian Pîrvulescu a explicat că citarea lui Dan Barna de către DLAF pentru a furniza informații despre activitatea antreprenorială pe care a desfășurat-o înainte de a intra în politică este un demers normal într-o anchetă de acest fel. Analistul nu crede că dosarul lui Barna a fost o comandă politică – așa cum a lăsat liderul USR să se înțeleagă – și susține că ”este normal” ca politicanul să răspundă la întrebările DLAF.

„Nu este decât o anchetă care se face în urma unor observații apărute în spațiul public încă din 2019 legate de finanțările europene pe care fundația domnului Barna le-a folosit împreună cu instituții publice din România, în special cu Consiliul Județean Alba. Acolo s-au făcut o serie dea afirmații și acum au preluat ancheta.

Putem să ne întrebăm în legătură cu timing-ul (faptul că acest caz a apărut în spațiul public în timpul campaniei electorale pentru prezidențialele din 2019 – n.r.), dar eu cred că până la aceste întrebări care se pun despre un politician, trebuie să înțelegem că există o anchetă în curs de derulare. În funcție de informațiile pe care le vom primi, vom putea aprecia dacă este vorba despre o comandă politică sau nu. În momentul ăsta mi-e greu să cred că este vorba despre o o comandă politică și domnul Barna însuși susține că politicienii nu beneficiază de un tratament special și astfel este normal să răspundă acestei invitații”, spune analistul.

De asemenea, acesta susține că dosarul DLAF vizează mai degrabă probleme de etică decât „probleme penale”.

Dan Barna nu este învinuit, este invitat pentru a obține o serie de informații, ăsta este motivul. Va trebui să se prezinte și să dea toate explicațiile necesare. Asta am văzut dintr-o declarație a domnului Barna acum câteva zile în care spunea că nu are calitatea de învinuit.

Domnia sa se consideră nevinovat și consideră că dosarul a fost scos în contextul campaniei electorale pentru prezidențialele de acum doi ani. Nu știu încotro va putea merge un asemenea dosar, e greu de spus în momentul de față pentru că nu am suficiente elemente și nu mă pot pronunța, iar prezumția de vinovăție funcționează pentru toată lumea, inclusiv pentru domnul Barna. Din informațiile pe care le avem nu era vorba despre niște infracțiuni, păreau a fi mai degrabă probleme de etică decât probleme penale, dar asta urmează să spună anchetatorii”, a conchis Cristian Pîrvulescu.

Dan Barna, președintele useriștilor, se preface că anchetarea lui de către DLAF este o vizită de curtoazie. Joi, într-o postare pe pagina sa de Facebook, liderul USR a primit „o invitație” din partea DLAF pentru a furniza informații despre „activitatea antreprenorială pe care a desfășurat-o înainte de a intra în politică”.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *