Skip to content
Politică

Dan Barna își răsplătește oamenii fideli din USR cu bani publici: Aproape 37.000 de lei, ”primă de succes” pentru șefa de cabinet a liderului ”nereales”

Facebook

Fostul președinte al USR, Dan Barna, și-ar fi recompensat fosta șefă de cabinet cu aproape 37.000 de lei din bani publici, potrivit unui document intrat în posesia PS News. A fost una dintre ultimele decizii luate de Dan Barna în calitate de președinte al partidului, înainte să piardă alegerile interne în favoarea lui Dacian Cioloș.

Elena Tudose este considerată mâna dreaptă a lui Barna. A fost secretar de stat pe timpul mandatului de viceprim-ministru al liderului USR, dar și șefa de cabinet a acestuia în perioada în care Barna a condus partidul. Ulterior, când Barna a pierdut funcția guvernamentală, dar și șefia USR, Elena Tudose a fost ”recuperată” de primarul Sectorului 2, USR-istul Radu Mihaiu, care a numit-o administrator public.

Elena Tudose (FOTO: Facebook)

Potrivit documentului, în luna octombrie 2021, Elena Tudose ar fi primit de la partid 36.857 de lei, o sumă de aproape patru ori mai mare decât salariul cuvenit pe luna respectivă. Deși banii provin din subvenția pe care partidul a primit-o de la stat, deci sunt bani publici, nici Elena Tudose, nici Dan Barna nu au explicat motivul acestei generoase recompense.

Nici membrii USR nu cred că această sumă este justificată de prestația Elenei Tudose pentru partid, ci bănuiesc că la mijloc ar fi alte motive. Oana Mărginean, de pildă, membru USR Sector 6, a scris pe grupul intern al partidului că are motive să creadă că plata de 37 de mii de lei pentru Elena Tudose nu este un salariu lunar, ci o compensare „pentru serviciile aduse partidului și președintelui nereales pe perioada între ieșirea de la guvernare și momentul când USR-ul va găsi o nouă poziție pentru ea, la nivelul de pregătire și salarizare potrivit”.

Cariera Elenei Tudose a evoluat cu pași repezi sub protectoratul lui Dan Barna. În anul 2021, în Guvernul PNL-USR-UDMR, Elena Tudose a fost secretar de stat în aparatul de lucru al (pe atunci) viceprim-ministrului Dan Barna. În aceeași perioadă, aceasta a primit derogare de la Guvern pentru a fi numită provizoriu membru în Consiliul de Administraţie al OPCOM, o sucursală a companiei de stat Transelectrica.

În perioada ianuarie 2019 – ianuarie 2021, Elena Tudose a fost șefa de cabinet a președintelui USR, același Dan Barna, iar în 2020 a ocupat și un post de consilier general al Municipiului București.

Totodată, conform CV-ului său, Elena Tudose este și membru în Comisia de Politici Publice(CPP) a USR, iar în perioada noiembrie 2015 – februarie 2017 a ocupat funcția de director executiv al Institutului pentru Politici Publice.

Radu Mihaiu: ”Un profesionist desăvârșit”

Radu Mihaiu, primarul USR al Sectorului 2, explica numirea Elenei Tudose în funcția de administrator public, susținând despre aceasta că este „un profesionist desăvârșit”.

Experiența profesională a Elenei o recomandă cu vârf și îndesat pentru această funcție. Doctor în economie cu specializare în managementul serviciilor publice, Elena Tudose a fost secretar de stat în aparatul de lucru al Viceprim-ministrului în anul 2021 și consilier general la capitală în anul 2020.

Anterior, a fost directorul Institutului pentru Politici Publice (între 2015 și 2017) și consultant al Băncii Mondiale în reforma administrației publice locale.

Principalele domenii care vor intra în atribuția administratorului public sunt serviciile comunitare de utilități publice: salubrizarea, alimentare cu apă/canalizare, gaze, termoficarea (în limita competențelor primăriilor de sector), alte obiective de investiții de interes public local”, spunea Radu Mihaiu.

Potrivit declarației de avere, Elena Tudose câștiga circa 10.000 de lei pe lună când era șefa de cabinet a lui Barna, la USR. Soțul ei lucrează la Lidl și câștiga circa 15.000 de lei pe lună.

PS News a încercat să obțină reacții atât de la fostul președinte al USR, Dan Barna, cât și de la Dacian Cioloș, însă aceștia nu au răspuns nici la telefon, nici la mesaje.

1 comentariu la “Dan Barna își răsplătește oamenii fideli din USR cu bani publici: Aproape 37.000 de lei, ”primă de succes” pentru șefa de cabinet a liderului ”nereales”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *