Skip to content
Politică

Dan Barna, marele câștigător după căderea Guvernului? Ce riscă Iohannis la prezidențiale

Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost demis joi în urma moțiunii de cenzură, iar Ana Birchall are cele mai mare șanse să conducă Guvernul interimar după ce a slujit la Cotroceni și la Washington.

Cu această mutare, lupta pentru prezidențiale pare să se tranșeze încă din luna octombrie. Viorica Dăncilă suferă o puternică lovitură de imagine, iar dacă nu este capabilă să se victimizeze și să scoată totul dintr-o înfrângere, riscă să dispară imediat din atenția electoratului și să se situeze pe un dezamăgitor loc 4 în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Președintele Klaus Iohannis pare momentan marele câștigător și poate răsufla ușurat, însă acest lucru nu-l face un președinte mai bun și nici nu reflectă activitatea sa la Palatul Cotroceni în ultimii 5 ani.

Dar urmează o mare provocare pentru Iohannis: formarea unei majorități parlamentare până la alegerile parlamentare din 2020. Chiar dacă moțiunea a trecut, Pro România, PNL, USR, UDMR, PMP nu pot funcționa într-o majoritate, deoarece au direcții și principii complet diferite. În afară de a dărâma Guvernul Dăncilă, acestea nu au nimic în comun. Iar Victor Ponta a spus clar că după moțiune va încerca formarea unui nou Guvern PSD-Pro România, deci Iohannis ar putea fi pus în situația să numească un alt premier PSD chiar înainte de votul la prezidențiale.

Am putea spune că Victor Ponta va face orice să se răzbune pe Iohannis și să-i saboteze acestuia șansele la prezidențiale, însă fostul premier este un om fără coloană vertebrală a cărui carieră politică s-a construit pe trădări și schimbări de tabere, deci nu trebuie să ne surprindă dacă în 2019 îi face jocurile lui Iohannis și trădează PSD.

Dan Barna, marele profitor

Dan Barna nu trebuie să facă nimic în această perioadă, ci doar să-i lase pe Dăncilă și Iohannis să se distrugă reciproc pentru că el oricum va câștiga din acest război. Dacă Iohannis o scoate pe Dăncilă din cărțile pentru prezidențiale, se va trezi în turul doi împotriva lui Dan Barna, cel mai dificil adversar al său. În acel moment, există două soluții pentru președintele Iohannis:

  • PSD votează decisiv cu Dan Barna și îi asigură un scor răsunător în turul doi, tocmai pentru a se răzbuna pe Iohannis. Pesediștii ar prefera să-l înlocuiască pe Iohannis deoarece după 5 ani la Cotroceni președintele a învățat jocul Parlamentului și acum poate strica socotelile, cum s-a văzut cu moțiunea de cenzură.
  • O parte din PSD va vota cu Iohannis, fiindu-le teamă de un personaj nou. Mai bine cu unul pe care deja îl cunosc și cu care se poate negocia, așa cum au făcut-o în trecut.

Klaus Iohannis rămâne fără șanse la negocierile cu PSD, iar singura lui salvare este aceea ca Ponta să preia PSD cât mai repede sau să mai rupă rândurile baronilor și să lase un PSD slăbit. Dacă partidul condus de Viorica Dăncilă se regrupează imediat în opoziție și va începe atacul la Klaus Iohannis, Dan Barna se poate aștepta la o victorie răsunătoare fără să fi depus vreun efort în aceste alegeri.

Liderul USR are în acest moment cele mai mare șanse la victoria la alegerile prezidențiale, după ce Iohannis a dat un gol, dar și un autogol. De acum va începe o cursă de limitare a pierderilor pentru Iohannis și Dăncilă, a fost un război în care ambii au pierdut. Unul mai mult, altul mai puțin, însă Dan Barna a avut doar de câștigat și n-a depus niciun efort pentru asta.

1 comentariu la “Dan Barna, marele câștigător după căderea Guvernului? Ce riscă Iohannis la prezidențiale

  1. asa si-ar dori autorul articolului sa se intample?cam slabute argumentele in favoarea acestui scenariu!el pierde din vedere ca dan barna este un candidat slab si nici nu beneficiaza de masinarie de partid!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *