Skip to content
Politică

Dan Barna politizează ancheta de fraudă cu fonduri europene în care este implicat: Liderul USRPLUS iese la atac împotriva DLAF

Inquam Photos / Octav Ganea

Vicepremierul Dan Barna iese la atac împotriva Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF), după ce s-au constatat mai multe „fapte de natură penală” în proiectele europene administrate de actualul lider USRPLUS. DLAF a anunțat că va transmite DNA-ului constatările și mai multe persoane implicate în proiectele cu fonduri europene riscă să fie inculpate. Toate proiectele europene sesizate de DLAF au fost coordonate de Dan Barna, care acum poate ajunge în atenția procurorilor DNA dacă vor constata că există „fapte de natură penală”.

Dan Barna a organizat o conferință de presă în care a încercat să se apere în acest scandal. Liderul USPRLUS a precizat că a obținut fragmente din raportul DLAF din „spațiul media”, dar nicio televiziune și niciun site de știri n-au publicat așa ceva și este foarte puțin probabil ca DLAF să fi oferit altor persoane astfel de informații. În cazul în care s-a folosit de influența sa politică pentru a obține fragmente din nota de control a DLAF, atunci Dan Barna poate avea alte probleme cu justiția.

Am solicitat DLAF să îmi transmită nota de control referitoare la proiectele mele. Am primit ieri răspuns, cumva ironic, că au primit cererea mea și că vor da răspunsul în termenul prevăzut de lege. Dar ieri am primit din spațiul media bucățile din nota de control care se referă la mine și concluziile respectivei note de control”, preciza Dan Barna la conferința de presă.

Vicepremierul este cel care a dezvăluit, în fața ziariștilor prezenți la conferința de presă, informații din nota de control a DLAF. Acesta a precizat că i s-ar „reproșa” faptul că n-a completat formularele beneficiarilor „față în față” și că ar fi încasat nejustificat suma de 280 de lei.

În proiectele respective era necesară înregistrarea fiecărui beneficiar. Mi se reproșează că trei dintre formulare. sunt câteva zeci, pentru trei dintre formulare completarea nu s-a făcut față în față, chiar așa și este, și au fost completate după finalizarea procesului de recrutare, au fost apoi transmise la noi la sediu, unde, de asemenea, le-am semnat și eu”, a explicat Dan Barna.

De asemenea, atacul împotriva DLAF a continuat și pe Facebook, unde Dan Barna a publicat un mesaj în care respingea acuzațiile:

DLAF consideră că am realizat trei formulare în plus în cadrul activității de recrutare de beneficiari într-unul dintre proiecte, sugerând că aș fi încasat nejustificat o suma de 280 de lei (56 lei x 5 ore). E o acuzație pe care o resping cu fermitate”.

Dan Barna ține cu dinții de funcții

Dan Barna avea șansa să lase anchetele să își urmeze cursul firesc, dacă se considera nevinovat. Atacurile lui Barna nu izvorăsc dintr-un sentiment de nevinovăție, ci din disperarea de a ține cu dinții de funcțiile pe care le-a obținut în ultimii ani.

Vicepremierul a politizat deja ancheta DLAF și la fel va face și în cazul DNA. Dan Barna a anunțat că DLAF este controlat de o persoană „numită de doamna Dăncilă”, cu alte cuvinte, transmite că ancheta împotriva sa este o răzbunare a Vioricăi Dăncilă sau a PSD-ului. Plecând de la acuzații grave, Dan Barna reușește să transforme totul într-o dispută PSD vs. USRPLUS.

Inspecția Judiciară a stabilit, în urmă cu câteva zile, că Dan Barna a fost unul dintre politicienii care au încălcat independența justiției în dosarul privind protestele de la 10 august 2018. Inspectorii judiciari au stabilit că Dan Barna și alți politicieni au emis „opinii și concluzii cu caracter general”.

Același lucru îl face liderul USRPLUS și în cazul anchetei sale și nu lasă procurorii să stabilească dacă într-adevăr există „fapte de natură penală”. Dan Barna a început procesul în fața ziariștilor și pune verdicte fără să aibă toate informațiile, după cum chiar el recunoaște. Disperarea de care dă dovadă nu face decât să-l izoleze pe scena politică, deoarece în cazul în care DNA va începe urmărirea penală, atunci s-ar putea trezi singur împotriva justiției, cu un discurs care ne amintește de Liviu Dragnea.

Redăm, mai jos, integral, răspunsul DLAF pentru Newsweek România:

1. Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a finalizat acțiunile de control privind modul în care au fost implementate proiectele finanțate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1 – „Dezvoltarea economiei sociale”: „Punți comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), „SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritorială Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba.

2. În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punți Comunitare” (cod SMIS 56760) și „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentație se află în procedură de transmitere către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție.

Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor).

Departamentul pentru lupta antifraudă va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea cercetărilor de către organele judiciare.

3. Cu privire la proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560 – cod SMIS 21583), în urma verificărilor efectuate nu au rezultat indicii privind săvârșirea unor fapte de natură penală.

4. Verificările cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, sunt în curs.

Conform prevederilor legale, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea investigațiilor”

Citiți și: Grave probleme pentru Dan Barna: reclamat de DLAF la DNA, vicepremierul este suspectat de fraude cu fonduri UE

1 comentariu la “Dan Barna politizează ancheta de fraudă cu fonduri europene în care este implicat: Liderul USRPLUS iese la atac împotriva DLAF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *