Skip to content
Politică

Dan Barna, portretul politicianului interesat de propria carieră și nu de cetățeni

psnews.ro
" "

Liderul USR, Dan Barna va candida alături de liderul PLUS, Dacian Cioloș la alegerile interne pentru șefia noii formațiuni politice rezultate din fuziunea USR cu PLUS. Tensiunile dintre Barna și Cioloș cresc astfel o dată cu apropierea momentului congresului USR-PLUS. Barna i-a răspuns de altfel tăios colegului din PLUS când a fost vorba despre viitoarea candidatură la alegerile prezidențiale din 2024, spunând că nimic nu este decis încă.

Dan Barna, portret de carierist politic

" "
" "

Toate acțiunile lui Dan Barna din ultimii ani, dar și noile sale declarații din zilele trecute dezvăluie un individ interesat strict de cariera politică și mai puțin de mandatul căpătat în urma alegerilor. După succesul de la alegerile europarlamentare din 2019 și dărâmarea guvernului Dăncilă, Barna s-a visat pentru o scurtă vreme viitorul președinte al României. Spera că popularitatea căpătată de USR pe fondul urii profunde a unui mare segment al populației la adresa politicilor PSD din era Dragnea, erau suficientă pentru a-l propulsa la Palatul Cotroceni. Practicând cu abilitate un discurs demagogic și populist, anti-corupție, discurs ce a propulsat în trecut și alte personaje în prim-planul politicii românești, Dan Barna a încercat marea cu degetul în noiembrie 2019. Doar că liderul USR a primit un duș rece, fiind rapid trezit la realitate de fiasco-ul din alegeri. Dan Barna nu a reușit să intre nici măcar în turul al doilea, deși contra-candidați mai ușori de atât nici că putea avea. În afară de Klaus Iohannis, Barna trebuia doar să îi depășească pe Viorica Dăncilă, cea care băgase deja guvernul PSD în faliment și care avea o imagine publică dezastruoasă, Kelemn Hunor, candidat de umplutură al celor de la UDMR, actorul Mircea Diaconu, susținut de Pro România și intelectualul Theodor Paleologu, mult prea puțin carismatic și prea puțin familiar publicului din România profundă.

Cu toate acesta, Barna a eșuat lamentabil în alegerile prezidențiale. Eșecul a stârnit pe bună dreptate o reacție furibundă în rândul câtorva membri ai USR, însă Barna a dovedit că nu este asumat și a rămas în fruntea USR, ținând alături un nucleu dur de loialiști și executând politic orice disident. Departe de a fi vreun lider reformator, Barna și-a dovedit autoritarismul după alegerile prezidențiale, continuând să împingă USR spre dezastru prin lipsa abilităților sale de leadership. Nota de plată a venit la alegerile parlamentare din 2020, când USR ar fi luat undeva la 10% dacă nu era și PLUS pentru a-l socate mai la suprafață. Fără Cioloș, Barna și USR ar fi fost umăr la umăr cu cei de la AUR. Clasați pe locul trei și în alegerile parlamentare și intrând într-o coaliție cu PNL și UDMR în postură de partener junior, cei de la USR în frunte cu Dan Barna au început să aibă pretenții nejustificate la portofolii guvernamentale grele. Orban le-a satisfăcut în mare parte pretențiile, dându-le pe mână pluseriștilor ministere precum cel al Sănătății și Economiei, acolo unde miniștri USR-PLUS au început să își dea cu stângul în dreptul, comițând erori în lanț. Barna a rămas însă ferm pe poziții. Fiind cuprins în continuare de vraja narcisismului politic, a ajuns să se viseze liderul USR-PLUS și viitorul candidat la alegerile prezidențiale din 2024. Ambițiile politice ale acestuia, trădează portretul unui carierist politic, interesat strict de parcursul său, de funcțiile pe care le ocupă și mai puțin de mandatul de încredere dat de către cetățeni.

Așa a ajuns Dan Barna în 2021 să spună că e firesc să candideze la funcția de președinte al USR-PLUS și apoi va spune la fel de nonșalant că e firesc să candideze la prezidențialele din 2024. Fiind întotdeauna cu ochii pe funcții, Barna trece cu vederea eșecurile din trecut și așteptările votanților USR. Ambițiile strict politice ale lui Barna vor duce mai devreme sau mai târziu – așa cum se întâmplă de cele mai multe ori din cauza incompatibilității dintre acestea și nevoia de a servi interesul public – la moartea politică a acestuia. Întrebarea e însă dacă nu cumva moartea politică a lui Barna va coincide cu moartea politică a USR-PLUS?

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *