Skip to content
Politică

Dan Barna recunoaște că e vizat în mod direct de ancheta DLAF-DNA: Mi se reproșează că am completat 3 formulare în plus

Inquam Photos/Octav Ganea

Vicepremierul Dan Barna a declarat, miercuri, că DLAF nu i-a transmis nota de constatare în ceea ce privește verificările în cazul unor proiecte cu bani europeni în care a fost implicat înainte de 2016, fragmente din aceasta aflându-le de la presă. Barna recunoaște, însă, că i se reproșează oficial de către consilierii DLAF că a ”completat 3 formulare în plus”, dar că încă nu știe dacă nota de constatare a DLAF în ceea ce-l privește a și ajuns la DNA. În plus, liderul USR s-a arătat iritat că, deși e vicepremier, iar DLAF e în subordinea Guvernului, inspectorii antifraudă nu i-au dat toate informațiile pe care le-a solicitat și a ținut să sublinieze că șeful DLAF a fost numit de Viorica Dăncilă.

”Am primit, de la DLAF, cumva ironic, că voi primi răspunsul în termenul prevăzut de lege. Apoi, am primit din spațiul media câteva fragmente din nota de control care se referă la mine. Din nota de control care a ajuns la mine mi se reproșează, de către consilierii DLAF, că am completat 3 formulare în plus, astfel că 3 persoane au avut un loc de muncă. Confuzia gravă care există în material este că se încearcă asimilarea de recrutarea cu completarea formală a formularului că aceștia se înscriu în proiect. O activitate de recrutare presupune mai multe elemente. Ca să sintetizez, fapta care mi se impută este că 3 formulare au fost completate în același timp sau ulterior și că, într-adevăr, nu au fost completate față în față, cerință care urma să fie eliminată”, a explicat Dan Barna.

Nu știu dacă această notă de constatare a fost transmisă la DNA. (…) Nu a existat nicio solicitare din partea DNA în ceea ce mă privește”, a mai spus liderul USR-PLUS.

De asemenea, Barna s-a arătat deranjat că DLAF nu i-a dat informații despre dosarul care îl vizează și a fost trimis la DNA. Barna a precizat că este ”caraghios” că DLAF nu l-a informat, deși el este vicepremier, iar Departamentul este în subordinea Guvernului. Liderul USR a ținut să sublinieze că cel care coordonează DLAF a fost instalat de Viorica Dăncilă.

”Nu e foarte caraghios (n.r. că nu a fost informat de DLAF, deși este în subordinea Guvernului)? Asta mă întreb și eu. Am solicitat, ieri, informații fără a fi vreun fel de echivoc. Am vorbit cu premierul, l-am anunțat că voi avea o conferință de presă, i-am spus care va fi poziția mea. A spus, în regulă, foarte bine. Așteptăm ca instituțiile statului să finalizeze și să încheie procedurile, nu e niciun fel de problemă, e firesc.

Deși ar fi fost facil să îl chem la ordine (n.r. pe coordonatorul DLAF), am evitat să fac lucrul acesta pentru a evita orice fel de speculație că intervin în activitatea unei instituții care are un mandat să verifice și să trimită mai departe la DNA orice neclarități ar avea. Nici nu-l cunosc pe cel care coordonează DLAF, știu că a fost numit de doamna Dăncilă, dar am evitat orice contact pentru a nu fi nicio suspiciune”, a spus Dan Barna.

Vicepremierul a reiterat că va face un pas înapoi dacă DNA va începe urmărirea sa penală. Întrebat dacă i se pare că acest scandal are legătură cu faptul că USR-PLUS se pregătește de Congresul de alegeri, Barna a răspuns retoric: „Dumneavoastră vi se pare?”.

Vicepremierul Dan Barna este una din cele patru persoane pe care Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) le-a reclamat la DNA pentru “posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”, a scris Newsweek România. DLAF a cercetat patru proiecte europene în care a fost implicat Dan Barna înainte de 2016. Barna a reacționat spunând că până acum nu a primit nicio informaţie oficială de la DLAF privind implicarea sa în vreo notă de constatare care să fie trimisă la DNA și că va demisiona dacă va începe urmărirea penală împotriva sa, dar că „nu vorbim despre un viitor care nu o să existe”.

 „1. Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a finalizat acțiunile de control privind modul în care au fost implementate proiectele finanțate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1 – „Dezvoltarea economiei sociale”: „Punți comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), „SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritorială Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba.

2. În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punți Comunitare” (cod SMIS 56760) și „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentație se află în procedură de transmitere către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție.

Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor).

3. Cu privire la proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560 – cod SMIS 21583), în urma verificărilor efectuate nu au rezultat indicii privind săvârșirea unor fapte de natură penală.

4. Verificările cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, sunt în curs.

Conform prevederilor legale, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea investigațiilor„, este răspunsul pe care jurnaliștii de la Newsweek România spun că l-au primit de la DLAF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *