Skip to content
Politică

Dan Barna s-a instaurat ilegal la conducerea partidului. Jurnalistul Mihai Belu: În acest moment, USR nu are președinte!

Inquam Photos / Virgil Simonescu

”Dan Barna a făcut un artificiu și s-a proclamat șef de partid. Alegerile au mai multe probleme legale, iar în acest moment, USR nu are președinte”, susține jurnalistul Mihai Belu.

Invitat la Realitatea TV, ziaristul a invocat Legea partidelor politice, care, la articolul 17, spune că hotărârile partidului și ale organizațiilor sale se adoptă cu votul majorității prevăzute în statut.

”Acum mergem la statulul USR, care devine astfel lege terțiară, iar aici, la articolul 70, spune așa: în situația în care niciun candidat nu a obținut majoritatea voturilor exprimate pentru funcția de președinte al USR, se desfășoară un al doilea tur de vot între candidații clasați pe locurile 1 și 2.

Ei, USR, au anunțat un vot electronic și tot accentul s-a pus în perioada asta pe cât de secretizat este votul, cu trei chei de criptare ca la bomba nucleară. Votul ăsta electronic au stabilit că durează o perioadă, 3 sau 5 zile. Ei bine, în perioada asta, votul n-a făcut cvorum, adică nu au votat mai mult de jumătate din membrii partidului cu drept de vot, ceea ce, implicit, înseamnă că niciunul dintre candidați nu a obținut majoritatea. Asta înseamnă, deci, că în acest moment, Dan Barna nu este președintele USR. Acum ar fi trebuit să organizeze un tur 2 între Dan Barna și doamna Cosette Chichirău. În momentul acesta, USR nu are un președinte! Dan Barna este un președinte ilegitim”, a declarat Mihai Belu.

Dan Barna a fost ales președinte al partidului Uniunea Salvați România pentru un nou mandat. În cadrul scrutinului intern, care s-a desfășurat online în perioada 1-5 septembrie, au votat 9314 membri, iar Dan Barna a obținut 6097 din voturi (65.75%). USR are, însă, 16.000 de membri.

Cosette Chichirău și Alexandru Surcel, contracandidații lui Dan Barna, au obținut 2907 (31.35%) și respectiv 269 (2.90%) dintre voturilor membrilor USR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *