Skip to content
Politică

Dan Barna și Dacian Cioloș profită de victoria lui Nicușor Dan pentru a ascunde dezastrul din USRPLUS

INQUAM Photos / Octav Ganea

Înainte să înceapă campania electorală, Dan Barna și Dacian Cioloș îl aveau favorit pe Vlad Voiculescu și încercau să forțeze o dezbatere Nicușor Dan vs. Vlad Voiculescu pentru a-l pune în umbră pe fostul lider USB/USR. Disputa dintre cei doi a fost decisă de Ludovic Orban care a mizat pe Nicușor Dan la alegerile locale din București.

Pe parcursul campaniei electorale, Dacian Cioloș a apărut foarte târziu alături de Nicușor Dan și a făcut-o doar de două ori, pe 4 și 25 septembrie. Acest lucru denotă cât de mult l-a susținut Dacian Cioloș. Însă nu a ezitat nicio secundă să apară în prima linie când Nicușor Dan a câștigat, de data aceasta n-a mai avut treabă la Bruxelles. Nici Dan Barna n-a fost foarte prezent în campania electorală a lui Nicușor Dan, având doar câteva apariții și niciodată un mesaj clar de susținere, puternic și convingător.

În schimb, Ludovic Orban s-a afișat mereu cu Nicușor Dan și l-a susținut prin declarațiile sale, atacând-o în repetate rânduri pe Gabriela Firea. Se poate spune că Nicușor Dan a fost un candidat PNL care a reușit să atragă voturile USRPLUS.

Dar USRPLUS a fost un partid slab la alegeri, cu excepția unor surprize în câteva orașe, ceea ce pare mai mult câteva premii de consolare. În București, USRPLUS nu a fost capabil să câștige suficiente voturi pentru că studenții nu au mai votat în capitală și nici toți votanții USRPLUS care locuiesc în București nu au viză de flotant. Claudiu Năsui și Vlad Voiculescu au obținut câteva victorii în sectoare, deși la Sectorul 1 există suspiciuni că s-ar fi furat voturi, iar la Sectorul 2 victoria a fost decisă de Neculai Onțanu. Marea problemă din București e aceea că nu au fost capabili să convingă oamenii să voteze listele de consilieri propuși de USRPLUS. Atât la nivel de București, cât și în 5 sectoare, PSD a fost partidul cel mai votat pentru consiliu.

Candidații USRPLUS care au câștigat mandate de primari la aceste alegeri au reușit performanța aceasta doar datorită faptului că a existat alianța cu PNL, mai ales în București. USRPLUS ar fi fost un partid slab, care se bătea la locul 3, departe de lupta dintre PNL și PSD. Fără alianța USRPLUS-PNL, astăzi am fi avut un București dominat tot de PSD. Prin urmare, dezastrul este cu atât mai evident, dar echipa Barna-Cioloș îl ascunde sub preș și îi promovează pe Vlad Voiculescu și Claudiu Năsui.

Pentru a-l bloca pe Nicușor Dan la Primăria București, Dan Barna și Dacian Cioloș l-au impus pe Vlad Voiculescu viceprimar. Și nu orice viceprimar, ci i-au furat lui Nicușor Dan din responsabilități. Sănătatea, educația și asistența socială vor fi controlate de Vlad Voiculescu, adică toate domeniile care atrag voturi. Vlad Voiculescu va fi calul troian pentru Nicușor Dan și va controla inclusiv voturile din Consiliul General. În 2016, Nicușor Dan făcea greșeala de a-i accepta pe oamenii lui Cioloș în partidul său și știm cum s-a terminat totul. În 2020, se pare că repetă aceeași greșeală.

Dacă momentan Dan Barna și Dacian Cioloș mai reușesc să se ascundă în spatele unor victorii, la alegerile parlamentare nu vor mai putea omite dezastrul din USRPLUS. Partidul va fi nevoit să meargă singur la alegeri. USRPLUS nu mai poate să facă o campanie anti-PSD deoarece PSD nu mai este la guvernare și nu mai interesează pe nimeni astfel de discursuri, dar nici nu va avea succes cu atacuri la PNL, pentru că au anunțat deja că vor să formeze împreună majoritatea parlamentară. USRPLUS va fi doar un partid-balama la alegerile parlamentare, care va încerca să adune voturi pentru a ajuta PNL-ul să-și instaleze guvernul. Să nu uităm că USRPLUS e partidul care a votat de fiecare dată guvernul condus de Ludovic Orban, dar nu are niciun minister.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *