Skip to content
Politică

Dan Barna vs. Dacian Cioloș, o luptă care poate arunca în aer USRPLUS. Care este miza bătăliei

Inquam Photos / Raul Stef
" "

Dacă ar fi să-i căutăm o calitate lui Dan Barna, ar fi aceea că reușește să supraviețuiască în politică chiar și atunci când pierde, când cetățenii refuză să-l voteze, când valul de critici devine tot mai mare. Nu reușește acest lucru pe baza unor performanțe politice, ci a unor jocuri de culise și negocieri ascunse.

Pe de altă parte, Dacian Cioloș este un politician care a evitat orice bătălie politică și a fugit cu prima ocazie la Bruxelles, dovedind o ipocrizie greu de măsurat, după ce prin 2018 spunea că nu urmărește funcții în Parlamentul European. Chiar și fără să se murdărească în lupte politice, Dacian Cioloș tot nu se bucură de aprecierea electoratului. Defectul cel mai mare al lui Dacian Cioloș e acela că nu transmite nimic și îți este complet indiferentă prezența sa în politică.

" "
" "

Partea cea mai tristă pentru USRPLUS e că trebuie să aleagă între acești doi politicieni. Dan Barna va fi un obstacol în calea lui Dacian Cioloș, mai ales după ce a reușit să se instaleze pe scaunul de vicepremier. Dan Barna și-a adus și toți prietenii în Guvern, iar ministerele Economiei, Transporturilor, Justiției și Proiectelor Europene au ajuns pe mâinile apropiaților săi. Dacă Cristian Ghinea, ministrul investițiilor și proiectelor europene, ar mai putea trăda și să treacă de partea lui Cioloș, ceilalți sunt dependenți de Dan Barna. În cazul în care Dacian Cioloș va prelua conducerea USRPLUS, ar putea face imediat și schimbări în Guvern. Claudiu Năsui sau Stelian Ion sunt frecvent criticați de societatea civilă, iar Cioloș ar găsi toate motivele să scape de ei și să-și trimită apropiații în aceste funcții.

Dar fostul premier nu vrea ca președintele USRPLUS să fie ales prin Congres, invocând statutul partidului. Europarlamentarul își dorește ca viitorul președinte USRPLUS să fie ales prin referendum, de către toți membrii partidului. Probabil se va organiza un vot electronic.

Dacian Cioloș știe că la Congres ar avea șanse mari să piardă, deoarece Dan Barna își va construi o majoritate de voturi cu toți apropiații săi. Speră că în teritoriu va convinge filialele să i se alăture și probabil va începe inclusiv o campanie electorală prin țară.

Nu va fi ușor pentru fostul premier să convingă oamenii din USR să-l voteze, chiar dacă momentan există un grup numeros de membri nemulțumiți de Dan Barna. Useriștii nemulțumiți refuză tocmai PLUS-ul, care a primit jumătate din locuri în guvern sau parlament.

În condiții normale de vot, Dan Barna are prima șansă să fie președintele USRPLUS, dar aici nu vorbim despre un partid în care contează meritocrația sau votul membrilor. În USRPLUS contează grupurile de interese și tot acestea au dictat și numirile în guvern. Dacian Cioloș poate fi avantajat la acest capitol, mai ales cu susținerea cu care vine de la Bruxelles.

Dan Barna poate fi constrâns să facă un pas în spate sau să simuleze competiția pentru a-i oferi partidul fostului premier. Acele grupuri de interese care până acum l-au ajutat să se impună la conducere, vor schimba brusc direcția și se vor îndrepta spre Dacian Cioloș. Pentru tot efortul său, Dan Barna va fi răsplătit cu fotoliul de vicepremier, de unde oricum nu deranjează pe nimeni. Altfel, dacă intră în competiție și se luptă până la capăt, conștient că are șanse la victorie, va risca să piardă totul în politică.

Lupta din interiorul USRPLUS e pentru viitorul partidului, dar și pentru viitorul celor doi politicieni. Dan Barna riscă să fie scos din politică dacă mizează pe o competiție cu Dacian Cioloș, pentru că conflictele interne se vor întoarce împotriva sa; iar Dacian Cioloș riscă să piardă șansa de a candida la alegerile prezidențiale în 2024, în cazul în care nu va obține șefia USRPLUS. Deși Dacian Cioloș joacă rolul de vulpe bătrână și îi place să fie în acest scenariu, Dan Barna rămâne un adversar pe care nu ar trebui să-l subestimeze. Cine va câștiga, va avea cale liberă spre alegerile prezidențiale din 2024.

1 comentariu la “Dan Barna vs. Dacian Cioloș, o luptă care poate arunca în aer USRPLUS. Care este miza bătăliei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *