Skip to content
Politică

Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2: Administrația liberală este singura de succes

Dcnews.ro
" "
Viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, a acordat în exclusivitate un interviu pentru PSNews.ro în care a abordat mai multe subiecte de interes pentru opinia publică.
Domnule viceprimar Dan Cristian Popescu, sunteți practic interfața Primăriei sector 2 în relația cu cetățenii. Primarul Toader nu s-a evidențiat cu nimic în acest prim mandat, dumneavoastră ați preluat problemele sectorului.

Situația descrisă de dumneavoastră pare cea adevarată, numai că este doar parțial. Da, m-am implicat cât am putut și am devenit un personaj prezent peste tot unde este nevoie de mine, doar că puterile mele sunt limitate. Fiind viceprimar am atribuțiile restrânse, iar din partea primarului nu am susținere, prin urmare aș putea face mult, mult mai mult decât fac acum daca am avea o conducere cu viziune și care iubește bucureștenii.

V-am urmărit activitatea și am văzut că ați demarat proiecte importante pentru sector anul acesta. Vorbiți-ne despre ele.

Am spus permanent că educația este o prioritate pentru mine și acesta este motivul pentru care am construit comunitatea Aca2ă. Pentru a începe să construim de la 0 sectorul 2, iar baza trebuie să fie educația. Prin urmare, începând cu Academia Copiilor, cel mai mare proiect educațional din România și terminând cu investițiile în infrastructura școlară, am făcut tot ce a ținut de mine pentru copiii din sectorul 2. Vara aceasta am reabilitat 14 unități de învățământ, urmând ca până în 2022 să le finalizăm pe toate. Reabilitarea a însemnat de la zidurile clădirii, grupuri sanitare, eficientizare energetică, până la table inteligente, digitalizare totală și siguranță. Avem cea mai vastă rețea de unități de învățământ din București, avem cei mai mulți elevi, cele mai multe burse și suntem preocupați permanent de situația existentă.

" "
" "
Administrația Domeniului Public Sector 2 este în subordinea dumneavoastră. Ce proiecte majore aveți pe partea de spații verzi?

Tot anul acesta am demarat reabilitarea tuturor parcurilor din sector. Acestea erau nefăcute de foarte mulți ani, unele dintre ele de 30 ani, dacă puteți crede. Vreau să redăm cetățenilor spațiile verzi în perfectă stare, atât estetică, dar și funcțională. În vară aveam gata 4 parcuri și multe altele  în lucru. Din 26 de scuaruri erau finalizate 20. Din 25 de alte zone verzi, 10 sunt finalizate și celelalte sunt în lucru. Vremea a ținut cu noi și vom finaliza cât mai multe curând.

Bucureștenii se plâng frecvent de birocrație în relația cu administrația locală. Ați implementat ceva și în această direcție?

Am reuşit implementarea Proiectului de hotărâre privind creşterea transparenţei cheltuirii banilor publici la nivelul Primăriei Sectorului 2 şi a instituţiilor publice de interes local, aflate în subordinea Consiliului Local al Sectorului 2, din primul an de mandat. Am implementat, cu sprijinul Direcţiei Venit Buget Local sector 2, platforma online www.impozitelocale2.ro, pentru plata taxelor, eliberarea de certificate fiscale, depunerea declaraţiilor şi obţinerea de informaţii privind corespondenţa în relaţia cu instituţiile publice.

Mai mult, pentru a veni în întâmpinarea cetăţenilor. Direcţia Venituri Buget Local a implementat o aplicaţie online prin care locuitorii sectorului 2 se pot programa în ziua şi la ora dorită, pentru a evita cozile.

Pentru reducerea birocrației privind obținerea autorizației de funcționare pentru firmele care desfășoară activități prevăzute de grupele CAEN 561-Restaurante, 563-Baruri și alte activități de servire a băuturilor și 932-Alte activități recreative și distractive, am eliminat o serie de acte pentru care autoritățile locale nu aveau competențe legale de verificare. Acum suntem un exemplu de bune practici în cadrul administrației locale și un partener al antreprenorilor.

Este sectorul 2 un sector sigur pentru cetățenii săi? Ce relație aveți cu Poliția Locală?

Cum vă spuneam la începutul interviului, facem cât putem de mult, cu resurse puține. Colaborarea cu Poliția Locală sector 2 nu este așa cum mi-aș dori, dar cu toate impedimentele am reușit să implementez măsuri benefice pentru locuitorii sectorului. De exemplu, ultimul proiect pe care l-am inițiat are un mare succes. Am scos polițiștii din birouri pe străzi, prin modificarea organigramei și astfel am rezolvat cea mai important problem legată de siguranța cetățenilor. În paralel, am pornit un program pilot, prin care, în funcție de echipajele disponibile, patrule ale Poliției Locale sector 2 se vor afla în fața școlilor atât de dimineața, când încep cursurile, dar și la sfârșitul lor.  Astfel, copiii noștri sunt în siguranță, dar avem în vedere inclusiv gestionarea traficului care este haotic în proximitatea unităților de învățământ.

 Am păstrat pentru finalul interviului problema taxei de gunoi, care a generat foarte multe dezbateri. Care este de fapt situația?

Situația este foarte simplă, dacă nu ascultăm propaganda partidelor aflate în competiție cu PNL. Taxa de gunoi va fi 0 începând cu ianuarie 2020. Este promisiunea mea asumată în campania din 2016, iar acum devine realitate. Doar că pentru a ajunge la această taxă 0, au trebuit modificate mai multe hotărâri sau inițiate altele. Primăria nu putea subvenționa tariful plătit de cetățeni dacă nu devea parte a contractului. Prin urmare, a apărut taxa de habitat, care a înlocuit tariful și care este gestionată de Primăria sector 2 și firma de salubritate. Așa putem subvenționa taxa, pentru a fi 0 și putem gestiona si sancționa activitatea firmei de salubritate. Până la intrarea în vigoarea a taxei de habitat, parteneriatul era între asociația de proprietari și firmă, primăria neavând niciun cuvânt de spus.

Mai mult, în sectorul 2 vom premia implicarea cetățenilor în viața comunității, pentru că taxa 0 va fi condiționată de colectarea selectivă. Fiecare asociație trebuie să colecteze 25% fracție uscată din întreaga cantitate de gunoi produsă. La fel va fi și pentru proprietarii de case. Eu nu sunt adeptul pomenilor electorale și al populismelor, nimic nu este gratis, iar atât timp cât vorbim de banii tuturor locuitorilor sectorului 2 este de dorit ca aceștia să fie folosiți cu discernământ și să aducă plusvaloare.

" "

2 comentarii la “Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2: Administrația liberală este singura de succes

  1. Domnul Dan Cristian Popescu este un om special, a reusit sa puna in spatele cetatenilor sectorului 2 cel mai mare bir (taxa de habitat) din Romania. O fi imparti danii colectati din aceasta taxa cu firmele de casa, sau a pus bazele industrializari deseurilor colectate selectiv ? Putem sa ne adresam institutiilor UE daca aflam ca banii platiti de noi a fost folositi in alte scopuri ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *