Skip to content
Politică

Mihai Daraban, președintele CCIR, dezvăluie cum poate România să câștige piața internațională a comerțului

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romanei, Mihai Daraban, a fost invitatul lui Rares Bogdan în emisiunea „Jocuri de putere” de la Realitatea TV unde a vorbit despre modul în care România își poate îmbunătăți și performantiza sectorul comerțului în vederea creșterii economice.

Mihai Daraban a exprimat că „Trebuie să încurajăm producția autohtonă”, punctând faptul că comertul exterior trebuie sa iasa din graniree UE. 15% din comertul exterior merge catre tarile non-UE. 500 de firma asigură 73% din totalul exporturilor. 77% din comertul exterior romanesc merge catre UE. De asemenea, în țara noastră sunt peste 22 000 de firme exportatoare.

„Cred ca trebuie o mai mare deschidere a societății, institutii ale statului catre mediul privat. Suntem deschisi, dar sa avem dialog. Noi nu avem dialog.” , a atenționat Mihai Daraban.

Preşedintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a deschis marși, la CCIR Business Center, reuniunea Comitetului Național International Chamber of Commerce (ICC) România. În emisiunea de la Realitatea TV, Mihai Daraban a explicat: „Noi ne-am adresta marilor contribuabili pentru a revigora comitetul ICC. Networkingul ICC este singurul comitet recunoscut la nivel mondial.  ICC este singura organizaţie de business la nivel internaţional care are acces direct la ONU, la OECD, la Organizaţia Mondială a Comerţului, la FMI şi dispune de o reprezentare la nivel de 130 de ţări din care, bineînţeles, fac parte Camerele de Comerţ Naţionale şi principalii actori economici”.

De asemenea, acesta a vorbit despre necesitatea unor măsuri în sectorul „diplomației economice” explicând ce fac ambasadorii pe tema promovarii companiilor romanesti: „La ora astuala daca Camera de Comert a Romaniei am inchiria un avion sa plecam intr-o destinatie pentru a cuceri piata respectiva, Orientul Mijlociu de exemplu, un decident politic de la noi nu se urca in avion.”, a exprimat președintele CCIR.

Pe de altă parte, Mihai Daraban a oferit și un exemplu pozitiv de a acționa în privința diplomației economice: „Cel mai bun exemplu a fost misiunea economica in Iran cu domnul Lazar Comanescu care a organizat-o la cel mai inalt nivel posibil. A fost un model care trebuie urmat. Aici putem vorbi de statutul consilierului economic din strainatate, statutul lui ca angajat. Iar este o problema de discutat. Agenții economici nu se urca in avion fara sa-si faca un minim posibil de informare, exista un networking  minim pe care agentul ecoomic o are inainte sa se urce in avion. Peste aceasta informare, consilierul economic, ambasada daca avem in zona respetciva sa-l sprijine sa duca la bun sfarsit misiunea economica la care s-a inhamat. In UE vorbim de comert exterior, e mult spus, e comert intracomunitar.”

Intrebat unde se va indrepta atentia mediului de afaceri si a marilor investitori, daca va fi indreptată catre sectorul energetic, Mihai Daraban a spus: „Energia si mai ales pozitia noastra geopolitico-strategica ne preocupa foarte mult. Se tot vorbeste de independenta energetica a Romaniei dar noi suntem foarte legati de politicile de la Bruxelles eneergetice, sa avem acea politica comuna a energiei. Rusii sunt foarte dependenti de foarte absolut orice. Fiecare tara cred ca are o caracteristica anume in productie. Ce produs exista in Rusia? Ati vazut vreun televizor, vreun aspirator? Asta e problema Rusiei. Eu sunt un cunoscator al Rusiei, am vazut ce se intampla in Crimeea. Trebuie vorbit de cifre aici. Noi vorbim de o UE cu 18 460 mld PIB dolari vs 1860 cat are Rusia. Nu mai vorbim de SUA singura. PIB-ul mondial este de 77 868 de miliarde de dolari. Asta e realitatea din teren, nu o putem schimba.”

„25% din firmele rusesti sunt in incapacitate de plata.”, a mai dezvaluit Mihai Daraban.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *