Skip to content
Politică

Dan Dungaciu, cu lupa pe ceremonia preluării președinției Consiliului UE: Donald Tusk a avut un exercițiu de seducție care și-a atins scopul!

mystage.ro

România a preluat oficial joi, 10 ianuarie, președinția Consiliului Uniunii Europene. Concret, a avut loc o ceremonie la Ateneul Român în care politicienii români, Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Florin Iodache și Tăriceanu au ținut discursuri, dar și cei europeni printre care s-au aflat Donald Tusk și Jean-Claude Juncker.

În acest context, redacția PSNews.ro a luat legătura cu analistul de politică externă, Dan Dungaciu. Astfel, întrebat ce concluzii putem trage privitor la ceremonie și discursurile oficialilor europeni, președintele Fundației Universitare a Mării Negre a subliniat că președinția Consiliului UE are 2 momente, cel al unui astfel de tip de eveniment în care se flutură steagurile, orchestra este pe scenă, iar politicienii țin discursuri fastoase și mai este momentul în care aceste aspecte ce țin de primul moment nu mai au loc întrucât ține de componenta în care se iau decizii. Mai mult, Dan Dungaciu a evidențiat că discursurile politicienilor de la ceremonie au fost un exercițiu de PR și a existat de altfel și un exercițiu de seducție, discursul lui Donald Tusk, care a reprezentat un succes.

Orice eveniment de anvergura celui la care am asistat joi seară are 2 momente. Primul moment este cel al steagurilor fluturate, al orchestrei care este pe scenă, al discursurilor fastoase care se țin de către oficiali, deci partea pe scenă a evenimentului. Noi am asistat joi la acest eveniment, la această parte a proiectului pe care România și l-a asumat. Restul, partea în care orchestra nu mai este pe scenă, în care discursurile nu se mai țin în fața tuturor, în care steagurile nu mai flutură urmează de acum înainte. Nu este o legătură intrinsecă între cele 2 momente așa cum nu este nici o deosebire totală. Ambele sunt legitime până la urmă.

Pe de altă parte, toți participanții, oficialii români și europeni evident că au încercat să se pună în valoare. Inclusiv partea europeană pentru că oficialii europeni cei mai importanți la nivel de Parlament, de Comisie, de Consiliu au venit la București inclusiv ca să oferteze și să arate Europa cetățeanului român. Exercițiul lor a fost evident un exercițiu de PR care avea în interiorul mesajelor transmise componenta politică inclusă, indiferent de limbă și particularitate culturală. Toate mesajele pe care UE le-a dat până acum au fost incluse în mesajele pe care le-am auzit la eveniment.

De altfel, sigur că trebuia să fie și un exercițiu de seducție. Donald Tusk atunci când a fost la festivitatea de deschidere a președinției Consiliului UE în Sofia a recitat o poezie în limba bulgară. Din acest punct de vedere este un om care se ofertează pe sine, care vrea să fie cât mai aproape de om și trebuie să recunoaștem că scopul a fost atins. Nu cred că au fost mulți români care să privească evenimentul și discursul oficialilor europeni care să nu se simtă atinși într-un mod pozitiv de ceea ce au auzit, inclusiv de limba română pe care a vorbit-o domnul Tusk, fapt remarcabil din punctul de vedere al unui slav care vorbește limba latină. Și în cheia aceasta ar trebui să privim lucrurile legat de ceea ce am văzut și auzit joi seară”, a precizat profesorul universitar.

Tototdată, chestionat cât de mare a fost discrepanța între prestația politicienilor români și cei europeni, Dan Dungaciu a atras atenția că este cu siguranță o diferență de nivel, cei europeni știind cum să abordeze lucrurile, să își construiască discursurile. Cu toate acestea, analistul de politică externă a reliefat și faptul că este vorba și despre o componentă subiectivă prin care politicianul local nu este văzut la fel de bine ca cei europeni.

„Sigur că este o diferență de nivel. Din păcate la nivel de anvergură politică România nu stă bine comparativ cu UE. Nu suntem în momentul cel mai fast. De aceea contrastul a fost vizibil și sigur că există și o dimensiune subiectivă a contrastului. Noi nu vedem toate bătăliile intestine ale Europei care niciodată nu sunt exhibate cu atâta lipsă de pudoare cum sunt exhibate cele din România. Atunci, sigur că toate personajele politice naționale în general și în particular în România sunt toate decorate, desenate, caricutarizate de faptul că sunt în uzajul public cotidian cu toate nenorocirile de rigoare. Sigur că din punctul acesta de vedere politicienii europeni sunt mai protejați. Așadar, este și o dimensiune subiectivă a discrepanței dintre politicianul european și politicianul din România. Altminteri spus, dacă am da filmul înapoi și ne-am uita la bătăliile din interiorul Poloniei, apropo de confruntarea Tusk-Kachinsky, acolo lucrurile nu sunt deloc senine, dar repet că este vorba despre percepția publică. Sigur că este o discrepanță și de fond pentru că politicienii care au venit să vorbească la București sunt politicieni cu experiență care știu cum să abordeze lucrurile, cum să își construiască discursurile și se vede că este școală veche și uzură veche, iar politicienii din România am văzut foarte clar că sunt mult mai puțin pricepuți. Și de asemenea este vorba și despre percepția subiectivă care joacă în defavoarea politicienilor locali în general și nu doar în defavoarea celor din România.

Ca o concluzie, ideea care trebuie subliniată este că a fost o parte festivă, toate mesajele au fost transmise de către europeni, asta fiind important apropo de atitudinea lor față de România, mesaje care vor fi transmise și de aici înainte pe parcursul tuturor întâlnirilor dintre oficialii europeni și cei români”, a conchis Dan Dungaciu în exclusivitate pentru PSNews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *