Skip to content
Politică

Dan Dungaciu devoalează mizele liderilor europeni la alegerile din 26 mai: Unii vor o reeditare a victoriei lui Trump în Statele Unite

Analistul politic Dan Dungaciu a precizat pentru PSNews.ro care sunt mizele liderilor europeni la alegerile din 26 mai. În acest sens, analistul a afirmat că, în linii mari, există două tabere: cei care doresc o reeditare a victoriei lui Trump în Statele Unite și cei care își doresc o reeditare a victoriei lui Macron în Franța.

„Se poate spune că discuțiile care au avut loc la Sibiu au avut mai multă substanță decât declarațiile sau comunicatele care urmează după un summit formal. Prezența acestor lideri europeni în România, dincolo de discuțiile oficiale, reprezintă în sine un mesaj. Pentru că asta a vrut să facă Uniunea Europeană în aceste zile, respectiv să transmită un mesaj că Uniunea Europeană are un proiect, vrea să își construiască o viziune și că cei care acuză Uniunea Europeană că nu are viziune sau capacitatea să lupte cu provocările pe care cetățenii de astăzi le resimt, se înșeală.

Unii vor ca aceste alegeri europene să fie un soi de reeditare a victoriei lui Donald Trump în Statele Unite, când forțele anti-establishment au obținut o victorie nesperată, dar reală. Alții vor ca alegerile europarlamentare să fie reeditarea a ceea ce a făcut Macron în Franța, când populismul bun a lui Macron a câștigat. Există aceste două tendințe în spațiul european și din două direcții ne uităm la aceste alegeri europarlamentare. Probabil că această dihotomie este ușor exagerată și probabil că rezultatul va arată că aceste forțe populiste vor câștiga voturi dar nu suficient de multe astfel încât să poată răsturna carul european sau să poată modifica radical direcția în care se îndreaptă care continentul se mișcă”, a conchis analistul.

Zilele trecute, șefii de stat și de guvern din 27 de statele membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit la Summitul Informal de la Sibiu. În cadrul acestor discuții s-a adoptat Declarația de la Sibiu, prin care liderii europeni au convenit în unanimitate asupra a zece angajamente.

Summitul vine cu câteva zile înainte de mult-așteptatele alegeri pentru Parlamentul European. Aceste alegeri se anunță a fi o confruntare între partidele mainstream și valul de populism care s-a abătut asupra Europei și care câștigă tot mai mult teren în statele membre. În consecință, alegerile europarlamentare devin un exercițiu deosebit de important pentru viitorul proiectului european, de vreme ce o victorie a populiștilor ar pune în primejdie și viitorul Uniunii, aceștia fiind în marea lor majoritate dominați de sentimente eurosceptice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *