Skip to content
Cultura

Dan Dungaciu: „Discursurile lui Ion I. C. Brătianu conțin Decalogul unui politician care mai are și astăzi ceva de spus” – INTERVIU

psnews.ro

PSNEWS: Domnule Dan Dungaciu, la Gaudeamus lansați (sâmbătă, 23 noiembrie, ora 12.00, la sala Virgil Madgearu), în prezența premierului României, Ludovic Orban, o lucrare extraordinară, inedită, respectiv Discursurile marelui om de stat Ion I. C. Brătianu. Vă rog să ne spuneți ceva despre această inițiativă a institutului dumneavoastră?

Dan Dungaciu: Editura Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române și-a asumat proiectul de tipărire a operei complete a ilustrului om de stat Ion I. C. Brătianu, formată din discursuri, volume, scrisori etc., până la data de 27 noiembrie 1927, când a decedat marele om politic.

Demersul a început cu retipărirea celor patru volume ale ediției Fotino (republicată acum în două volume masive), unde discursurile s-au oprit odată cu volumul al IV-lea, la data de 1 noiembrie 1918. Prin urmare, în ediția lui George Fotino lipsesc cu desăvârșire Discursurile lui Brătianu dintr-o perioadă însemnată a activității sale politice cuprinsă între noiembrie 1918 – noiembrie 1927. Urmează de aici înainte un demers constant de aducere în fața contemporaneității unul dintre părinții fondatori ai României modern și mari. Ne-am asumat asta și vom duce proiectul până la capăt, un proiect la care participă în prim plan istoricul Stelian Neagoe și cercetătoarea Cristina Vohn.

Care a fost scopul reeditării de care vorbiți?

Suntem perfect conștienți că reeditarea operelor unei personalități ilustre riscă să rămână un gest muzeal. O așezare ritualică în bibliotecă după un scurt moment de lumină a reflectoarelor în timpul lansării publice a noii ediții. Personalitatea este omagiată, amintirea sa invocată, meritele de odinioară reamintite encomiastic, după care reflectoarele se sting și lucrarea pleacă, cuminte, în rafturile cu cărți, lăsată în voia unor prezumați cititori sau a… prafului din bibliotecă.

Nu asta este intenția noastră. Personalitatea lui Ion I. C. Brătianu, dincolo de meritele istorice incontestabile și de nimeni tăgăduite, se cuvine redată publicului în toată amploarea ei pentru că marea figură istorică căreia în datorăm în cea mai mare măsură Centenarul sărbătorit anul trecut are încă multe a ne învăța.

Acesta este motivul pentru care, în Introducerea pe care am avut onoarea să o scriu pentru aceste volume, intitulată Ce avem de învățat de la Ion I. C. Brătianu? 10 lecții pentru politicienii de azi – nu am făcut un rezumat al laborioasei sale activități politice și doctrinare, ci am încercat să degajez, bazat pe aceasta, cele zece lecții imprescriptibile pe care marele Ion I. C. Brătianu le lasă oamenilor politici de azi – cei care vor să devină cu adevărat oameni de stat. Este vorba despre Decalogul unui politician care mai are și astăzi ceva de spus.

PSNEWS: Domnule Dungaciu, vă mulțumim!

Și eu, iar Editura ISPRI (https://l.ispri.ro/) vă invită cu drag la lansare și vă așteptă să cumpărați aceste volume extraordinare!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *