Skip to content
Republica Moldova

Dan Dungaciu: Maia Sandu calcă pe minele ruseşti plantate de Igor Dodon

Foto: Guvernul Republicii Moldova

Pe 30 iulie 2019, premierul R. Moldova, Maia Sandu, a acordat un interviu Agenţiei de presă ruse TASS. Interviul este important din două puncte de vedere. Primul: prefaţează vizita premierului Maia Sandu la Moscova, care va avea loc în toamnă. Al doilea: un asemenea interviu este expresia aparatului premierului de politică externă şi a Ministerului de Externe de la Chişinău, deci prezintă cea mai amplă şi clară perspectivă de politică externă pe spaţiul estic a guvernului Sandu de până acum, scrie directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, Dan Dungaciu, într-o analiză pentru adevarul.ro.

De aici importanţa lui strategică, dar şi semnele de întrebare pe care le ridică. Pentru că, fără să fie sau să fi fost vreodată „omul Moscovei“, în interviul acordat agenţiei ruse, doamna Maia Sandu riscă enorm transmiţând, direct sau indirect, o serie de teze ruseşti despre relaţia bilaterală, regiunea estică sau diverse subiecte punctuale. Prin asta le validează la nivel de politică de stat.

TEZA 1: Interdicţiile ruseşti pentru produsele moldoveneşti NU sunt politice

În interviul din TASS, doamna Maia Sandu spune aşa: „După cum cunoaşteţi, după semnarea acordului de asociere cu UE, au fost introduse taxe suplimentare la exportul a 19 poziţii de mărfuri moldoveneşti. Aceste taxe pot fi scoase, dacă noi am ajunge la concluzia că între două zone de comerţ liber nu sunt contradicţii, pe lângă asta subliniez că din partea Moldovei, într-adevăr exista fenomenul de reexport al mărfurilor în Rusia (subl.n.). Acest fenomen este necesar să fie oprit. Tema comerţului va fi prelucrată în cadrul comisie interguvernamentale la nivelul ministerelor economiei şi eu deja am dat indicaţiile de rigoare preşedintelui comisiei interguvernamentale din partea noastră, ministrul economiei“.

Concluziile sunt evidente:

Nu au existat şi nu există bariere comerciale pe care Federaţia Rusă le-ar fi ridicat împotriva produselor moldoveneşti;

Nu există embargouri politice aplicate de Federaţia Rusă Moldovei şi nici atitudini preferenţiale aplicate de către Moscova diverselor companii moldoveneşti (vezi, de pildă, cazul Găgăuziei);

Introducerea de către Rusia pe teritoriul său a taxe de export pentru 19 tipuri de producţie moldovenească a fost făcută strict de frica reexporturilor de mărfuri europene prin R. Moldova;

Problema comerţului între Rusia şi R. Moldova este una strict comercială/tehnică, nicidecum politică sau – horrore dictum – geopolitică. Doar prin această grilă va gândi şi acţiona de aici înainte guvernul moldovenesc.

TEZA 2: Trupele ruseşti NU trebuie retrase din R. Moldova

Premierul Maia Sandu spune în interviul din TASS: „Conform Constituţiei, Moldova este o ţară neutră. Aflarea trupelor pe teritoriul nostru a Grupului Operaţional al Forţelor Ruseşti din Transnistria (GOFR) contravine şi legilor şi voinţei guvernului ţării. Nici un guvern moldovean, nici fost, nici viitor, nu a fost de acord şi nu va fi de acord cu prezenţa lor“.

Mesajele sunt următoarele:

Guvernul Sandu îşi asumă diferenţierea de sorginte rusă (lansată de Moscova după Reuniunea OSCE din 2009) între aşa numitele „trupe de pacificatori“ şi trupele GOTR. În realitate diferenţa este artificială şi nu a fost făcută nici în celebra Rezoluţie OSCE de la Istanbul din 1999;

Pe cale de consecinţă, guvernul Sandu nu va mai solicita retragerea integrală a trupelor ruse şi a armamentului rusesc, conformându-se tezelor din Rezoluţia ONU din 13 iunie 2018, „Complete and unconditional withdrawal of foreign military forces from the territory of the Republic of Moldova“ (Retragerea completă şi necondiţională a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova), o Rezoluţie un titlu manipulatoriu, nefiind vorba în ea decât de aşa numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), nu de toţi militarii ruşi aflaţi pe teritoriul R. Moldova.

În termeni de politică externă şi conflicte îngheţata, la Chişinău nu s-a schimbat nimic. Guvernul Sandu se aliniază, de fapt, 100%, politicii anterioare pro-ruse duse de Binomul Plahotniuc-Dodon, prin guvernul Filip, în această chestiune.

Puteți citi articolul integral aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *