Declarația recentă a ministrului Afacerilor Externe și Intergrării Europene a R. Moldova, Aureliu Ciocoi, precum că armata rusă în anul 1992 a oprit vărsările de sânge în războiul din Transnistria, este transmite că pozițiile R. Moldova pe Transnistria incep să se suprapună, oficial, cu poziția Federației Ruse. Opinia îi aparține analistului politic român, Dan Dungaciu, într-un comentariu oferit pentru Cotidianul.md.
„Un ministru de externe nu face analize de politica externă, nici nu produce interpretari. Când un ministru de externe intră într-o cameră și vede o scrumieră rosie pe masă, el poate spune „în aceasta camera nu se află decât o scrumieră”, „e foarte important ca în această cameră nu se află o scrumieră albastră”, „aici e o scrumieră, dar nu se poate fuma”, „ar fi putut să fie mai multe scrumiere roșii aici”, „ce bine că nu se află o scrumieră galbenă sau, Doamne ferește, una roz”, „camera ar fi trebuit sa fie plină de scrumiere” etc., sau poate, pur și simplu, să nu spună nimic
Ceea ce alege el să spună în fața unei realități este mesajul pe care diplomatul îl transmite celor din jur și poziția statului pe care îl reprezintă față de acea chestiune. Despre asta e vorba. E ridicol să faci dintr-un ministru de externe un cercetător la Asociația de Politică Externă. Așa cum șefii de partide nu fac analize politice, ei fac politică, așa și diplomații, cu atât mai mult miniștrii de externe, nu fac analize de text, ci politică externă”, scrie Dan Dungaciu.
Pozițiile R.Moldova se apropie până la suprapunere de pozițiile Federației Ruse
„E ridicol să pretinzi altceva. Prin urmare, mesajul recent al dlui Aurel Ciocoi este foarte clar: pozițiile RM se apropie până la suprapunere de pozițiile Federației Ruse pe chestiunea transnistreană. E o cedare fără precedent!… Chișinăul este într-o criză profundă dacă apelează la asta, în condițiile în care este evident că până la alegerile prezidențiale nu se va face niciun pas pe dosarul acesta, pentru că nu există ceea ce dl Kozak dorește, adică consens politic la Chișînău. Prin urmare discuția este înghețată, după cum se vede foarte bine inclusiv din poziția transnistrenilor, care persiflează pur și simplu Chișînăul, cer in continuare cedări unilaterale ale RM, dau replici „de sus” președintelui „statului vecin” Igor Dodon. Nu cred că R. Moldova a fost vreodată într-o poziție diplomatică atât de proastă. A ajuns să se întindă preș in față Rusiei, sub privirile disprețuitoare și revendicative a Tiraspolului, care îi spune pe șleau Chișinăului „să se întoarcă la realitate” pentru că se află într o „pierdere sistematică de autoritate internațională și și-a pierdut complet încrederea in capacitățile sale”, consideră analistul politic.
„Dincolo de faptul ca devine de-a dreptul ridicol când vezi ca oficialii de la Chisinau, președinte sau premier, aleargă disperați după fotografii cu demnitari străini, pe care îi fotografiaza chiar și când aceștia stau cu spatele, pentru a-și acoperi, măcar pe FB, izolarea cvasi-completă la nivel internațional”, a conchis Dungaciu.